Betiltják katit (vagy zsuzsit)

Betiltják az eddig tulajdonképpen legálisan használt drogot, amelyet itthon kati néven az utóbbi fél évben egyre többen ismertek meg. A kormány drogügyi tanácsadó testülete javasolja a mefedron teljes tilalmát. A végleges döntést az Országgyűlés hozza majd meg. A partidrogot már több országban betiltották.

A viszonylag új partidrogot, a mefedront kati, vagy éppen zsuzsi néven ismerik - hangzott el az MR1 Kossuth Rádió hírműsorában. A kisbetűvel írt nevek nagy hatású drogokat takarnak, ennek hosszú távú hatásaival azonban ma sincsenek tisztában a szakemberek. Ma még legális, mert gyomirtóként, másutt virágok kiegészítő tápanyagaként kínálják, a fővárosban futárszolgálatot is működtetnek a honlap-üzemeltetők, akik virágnyelven így hirdetik a szert: minden virágnak joga van a boldogsághoz.

Ujváry István vegyészmérnök korábban a 180 percnek elmondta: a virágokhoz ennek semmi köze. Kimondottan azért reklámozzák növényi serkentő anyagként, műtrágyaként, hogy legálisan lehessen hirdetni. Ugyanakkor a felhasználók szájhagyomány útján vagy az interneten keresztül jól tudják, hogy ez csak egy álca.

Az eufóriaérzet, amelyet kivált a legtöbbször por formájában használatos szer rövid ideig tart, és később rosszullétet vált ki. De nem emiatt, hanem hosszú távú veszélyessége miatt javasolta a kormány drogügyi tanácsadó testülete a betiltást, a végleges döntést a parlament hozza meg.

Angliában és Svédországban tinédzserek már belehaltak, és szakértők szerint igen hamar hozzá lehet szokni ehhez a kábítószerhez.

Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság titkára korábban azt mondta 180 perc című műsorunknak, hogy az unió legalább tíz országában már vagy veszélyes kémiai anyagként, vagy kábítószerként tartják nyilván ezt az anyagot. A gondot egyébként az okozza, hogy újabb és újabb kábítószerek jelennek meg, kicsit módosított szerkezettel, és így már nem tartoznak a tiltó listára. Mire egyiket betiltják, már meg is jelenik a másik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.