Betétdíjas lehet a sörösdoboz és a befőttesüveg is

Emelkedik a termékdíj, és bővül a termékdíjköteles cikkek köre, erősödhet az állami szerepvállalás a hulladékgazdálkodásban, és megváltozik a lomtalanítás rendszere is - közölte Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Az interjúban az államtitkár az iszapkatasztrófáról szólva elmondta, hogy a nyugati politikusok nem gondolták volna, hogy hazánk képes lesz ilyen technikai, műszaki színvonalon, ilyen rövid idő alatt a kármentesítést elvégezni. - Amit Kolontár térségében véghezvittünk, az világcsoda - tette hozzá.

A Verespatakon tervezett ciántechnológiára épülő aranybányászat kapcsán pedig kijelentette, hogy "a magyar kormány rengeteget tett a bányászat beindítása ellen, kezdeményezésükre az Európai Unió parlamentje arról döntött, hogy az unió területén betiltja a cianidos technológiára épülő aranybányászatot. Az EU bizottsága azonban egyelőre nem hajlandó végrehajtani a döntést, mert három tagállamban, Svédországban, Spanyolországban, valamint Nagy-Britanniában ezzel az eljárással nyerik ki az aranyat".

Illés Zoltán elmondta azt is, hogy minden termékdíjköteles lesz, aminek előállítása környezetszennyező vagy hulladékként is az. Úgy véli, hogy bővíteni kell a termékdíjköteles termékek körét, "az üdítőspalackon van termékdíj, de a samponos dobozon nincs, pedig mindkettő műanyag".

A tervek között szerepel a betétdíj bevezetése, amely az üdítőspalackok mellett vonatkozna a sörös- és borosüvegekre, befőttesüvegekre, sörösdobozokra. Emellett a lomtalanítás rendjét is megváltoztatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.