Betegebb felnőtt lesz a bántalmazott gyerekből

A gyerekeket érő fizikai, érzelmi és szexuális bántalmazás minden harmadik gyermek életében előfordul, mégis tabutéma Magyarországon, aminek következményeire és kezelésére a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói irányították rá a figyelmet.
Felnőttkori daganatos, légzőszervi vagy a májat érintő megbetegedéseket, alkohol- és drogproblémákat, a szexualitást kedvezőtlenül érintő következményeket, erőszakos és deviáns viselkedést, valamint pszichés betegségeket egyaránt okozhat, ha gyermekként valakit rendszeresen bántalmaznak. Ennek leggyakoribb formája a családon belüli erőszak – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján. 

Bántalmazásnak számít mindaz, ami akadályozza a gyermek érzelmi, kognitív és társas fejlődését. Az abúzus érzelmi, fizikai és szexuális egyaránt lehet. Gyermekkorban azonban sokszor ki sem derülnek a legkisebbek ellen elkövetett sérelmek: titkolja a szülő, a gyerek pedig védi őket, hiszen nem akar idegen otthonba kerülni. Becslések szerint a gyermekbántalmazási esetek csupán néhány százalékából válik gyermekjóléti vagy büntetőügy – magyarázta Kuritárné Szabó Ildikó, a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének tanszékvezetője, klinikai szakpszichológus.

Hozzátette: az ország első reprezentatív kutatását már megkezdték a Magatartástudományi Intézetben, amihez mintául szolgál az Egyesült Államokban tizenhétezer fő bevonásával végzett kutatás. Ebből nemcsak az derült ki, hogy minden harmadik gyermeket érnek sérelmek, de az is, hogy minden nyolcadik gyereket négy, vagy annál is több családon belüli ártalmas élmény ér, aminek következtében több mentális és szomatikus betegséggel kell felnőttként megküzdeniük, és nagyobb valószínűséggel válnak újra áldozattá, vagy maguk is erőszak-elkövetővé életük során.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.