Beteg lett a bérszámfejtő, hoppon maradtak a közmunkások

Több hetes csúszással fizetik csak ki a juttatásokat a közmunkaprogramokba bekapcsolódott embereknek Borsodban, sőt akadnak, akik még egy fillért sem kaptak. A munkát szervező vízügyi igazgatóságok nem nyilatkoznak az okokról, az illetékes minisztériumban gyors megoldást ígérnek.

– Nagyon szégyelltem magam, mások helyett is. Ott állt előttem az öt ember, akinek február elején azt ígértem, hogy ha elvállalják a vízügynél a közmunkaprogramot, kicsit egyenesbe jön az életük: hetente kapnak majd bért, tudnak kenyeret, tejet venni, és kifizethetik az elmaradt számláikat. Ehhez képest itt van március közepe, és még egy fillért sem láttak a nekik járó negyvenhétezer forintból – mondja Varga Vince, a Borsod megyei Hernádkércs polgármestere.

Nemcsak öt falubelijét, hanem több száz családot érint hátrányosan a késedelem. Aki a közmunkaprogramba bekapcsolódik, annak általában az itt kapott bér az egyetlen kereseti lehetősége, segélyt, vagy egyéb támogatást ebben az időszakban nem kapnak. Tucatnyi településen, Kázsmárkon, Léhen, Rásonysápberencsen, Putnok térségében Keleméren, Serényfalván, Ózd környékén Bánrévén, Héten és Sajónémetiben jelezték, hogy nem jutottak hozzá jogos jussukhoz az emberek. A napokban Halmajon polgármesterek és közmunkások tiltakoztak amiatt, hogy a leghátrányosabb észak-magyarországi térségben épp a legszegényebb családokat sújtja a nemtörődömség, a késedelem.

Nyakó István, miskolci szocialista országgyűlési képviselő tudósítónknak azt mondta: az ózdi bejegyzéssel nemrégiben megalakított Munkát, kenyeret! Egyesületet is rengetegen hívták, arra panaszkodva, hogy a hetente fizetendő közmunkabér helyett egy hónap elteltével sem kaptak fizetést az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól. A politikus információi szerint az ország más vízügyi igazgatóságain is „megcsúsztak” a pénzzel.

A vízügyi igazgatóságokon hiába érdeklődtünk az elmaradt bérekről, azt a választ kaptuk, hogy ők csak vízügyi szakmai kérdésekben nyilatkozhatnak, s a közmunkabér nem tartozik ezek közé. Egyik helyen elárulták: az összes vízügyi igazgatóság bérszámfejtését egy központban, Zalaegerszegen végzik, állítólag itt csúszott hiba a gépezetbe.

– A havi közfoglalkoztatási bér kifizetése heti részletekben történik, kivéve ha a munka törthéten kezdődik, mert akkor ezt a néhány napot csak a munkakezdést követő második teljes héttől kezdődően fizethetik ki – tájékoztatott Samu Attila, a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója. Szavai szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságon az országos közfoglalkoztatási program keretében kétezer-kilencszáz embernek kellett bért fizetni, s kétezer-ötszázan már megkapták jussukat. Március 14-ig további huszonheten, a következő héten pedig a fennmaradó 373-an is hozzájutnak a bérükhöz.

S hogy mi volt a késedelem oka? – Huszonhét esetben egyfajta „vis maior” helyzet alakult ki, mert az iratanyag hiányos volt, és ez mindez ideig nem tűnt fel senkinek – válaszolta a főtanácsadó. Hozzátette: több bérszámfejtő is betegállományba került, de ez nem indokolja és menti a késedelmet. Mindig – így a fennmaradó 373 fő esetében is – figyelembe kell venni, hogy a bérszámfejtés és a munkabér átvétele időben elkülönül egymástól. Például aki postai úton kapja kézhez munkabérét, átlagosan öt nappal később jut a pénzéhez, mint aki a banki átutalást választja – fogalmazott. Szerinte a közfoglalkoztatási bér kifizetéséről nem megfelelően világosította fel az érintetteket az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

Márpedig – s ezt már mi tesszük hozzá – fontos lenne, hogy zökkenőmentessé váljon az ügyintézés. A kormány ígérete szerint ebben az ágazatban a idén közel harmincezer közmunkást foglalkoztatnak majd: a tizenkét vízügyi igazgatóságon 20 ezer 508, míg a hetvenkét vízi társulatnál 7706 munkavégzőre számítanak a programban. Az év első kilenc hetében cserjézés, kaszálás, növényirtás, műtárgy karbantartás és csatornamélyítés volt a közmunkások feladata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.