Betapasztott szájjal a Kossuth téren

Az Amnesty International arra kéri szimpatizánsait, hogy betapasztott szájjal tiltakozzanak a médiatörvény ellen a Kossuth téren. A demonstráció este hat órakor kezdődik.

Az Amnesty International is tiltakozik a január elsejével életbe lépett médiaszabályozás ellen, mert a "véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának sérelmével más emberi jogaink védelme is ellehetetlenülhet". A nemzetközi emberi jogi szervezet tagjaival és támogatóival együtt csatlakozik a civilek által kezdeményezett rendezvényhez, és a sajtószabadságért tüntet a Kossuth téren.

"Mindenkit arra buzdítunk, hogy csatlakozzon hozzánk, és a Parlament elõtt betapasztott szájjal tiltakozzon a törvény ellen, amelynek számos rendelkezése járhat olyan súlyos következményekkel, mint a véleménynyilvánítás szabadságának csorbulása" - áll a szervezet felhívásában.

A budapesti tüntetéssel egy idõben az Amnesty International Ausztria munkatársai és támogatói is részt vesznek egy szolidaritási demonstráción a bécsi magyar nagykövetség elõtt. A tiltakozók egy levél átadását tervezik, amely a törvénycsomaggal kapcsolatos kritikáikat és aggodalmaikat tartalmazza. Ugyanezt a levelet még ma az Amnesty International több európai irodája is eljuttatja a helyi magyar diplomáciai képviseleteknek.

A szervezet közleménye szerint Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelessége a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása, amelyhez hozzátartozik a különbözõ ismeretekhez és információkhoz való hozzájutás szabadsága is. A szabad, cenzúrázatlan és korlátoktól mentes média és sajtó mûködése a véleménynyilvánítás szabadon való gyakorlásának elengedhetetlen feltétele, amelyet a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya, az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az EU Alapjogi Kartája is garantál.

A televíziós, rádiós, nyomtatott és elektronikus média tartalmára egyaránt vonatkozó szabályozás túlzott kiterjedtsége, az egyértelmû iránymutatások hiánya, a nem pontosan meghatározott fogalmak alapján súlyos pénzbírságok és egyéb jogkövetkezmények kilátásba helyezése, a rendkívüli széles döntéshozói jogkörrel megbízott médiahatóság létrehozása szükségtelen és aránytalan mértékû korlátozásokkal sújthatják a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon. Ezen korlátozás mértéke már túlmegy azon, amit a nemzetközi emberi jogi normák megengednek, veszélyes módon öncenzúrát és cenzúrát idézhet elõ.

Az Amnesty International arra kéri a magyar kormányt, hogy vegye figyelembe a kifogásokat, és minél elõbb változtassa meg a törvényt.

Élő közvetítésünk a tüntetésről itt >>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.