Újszülöttek miatt üzent hadat a KDNP az ENSZ-nek

Az ENSZ megint hadat üzent a babamentő inkubátoroknak, a KDNP meg a világszervezetnek. A kereszténydemokraták úgy vélik: nem az a legnagyobb baj, ha egy csecsemőt az anyja egy inkubátorban névtelenül magára hagy, hanem az, ha meg sem születhet, esetleg a világra jötte után hagyják meghalni.

„Döbbenten értesültünk arról, hogy az ENSZ ismét hadat üzent a babamentő inkubátoroknak” – tudatja közleményében a KDNP. A múlt héten ugyanis Lengyelországot felszólították arra, hogy számolják fel az „embertelen” gyakorlatot, mert azzal sértik a gyermekek jogait és identitását, hiszen akit az inkubátorban hagynak, soha nem tudja meg, hogy kitől származott.

A kereszténydemokraták felszólítják az ENSZ gyermekjogi bizottságát, hogy hagyjon fel az újszülöttmentő inkubátorok betiltására irányuló tevékenységével. A párt szerint a „tolerancia bajnokai” – akik a szolidaritás, az egyenlőség, az elfogadás jelszavával kampányolnak – ismét azt bizonyították, hogy csak üres szavakat hangoztatnak, és a „balliberális, magukat jogvédőnek mondott szervezetek családellenes törekvéseit támogatják”.

Téves és félrevezető arra hivatkozni, hogy az inkubátorba tett csecsemőnek sérül a szülei megismeréséhez való joga, hiszen a legnagyobb jogsérelmet az jelenti, ha meg sem születik, esetleg a világra jötte után hagyják meghalni – fogalmaz Hollik István, a párt országgyűlési képviselője és Nacsa Lőrinc, az Ifjú Kereszténydemokraták Szövetségének elnöke.

Ezért – a lengyel gyermekjogi ombudsmannal egyetértve – ők is azt vallják, hogy az élethez való jog mindenek felett áll. Itthon a mintegy húsz éve üzemelő újszülöttmentő készülékeknek több mint 150 csecsemő köszönheti az életét, s jelenleg is 32 nyilvános inkubátor működik.

A betiltáspárti ENSZ-kezdeményezés magyar szószólóinak ezért azt javasolják, hogy az életmentő inkubátorhálózat felszámolása helyett inkább annak bővítésén fáradozzanak. Úgy vélik, az anonim szülés lehetőségének megteremtésén – amikor az anyát nem azonosítják – és a krízishelyzetben lévő nők egyéb módon való segítésén nem az inkubátorok megszüntetése, hanem azok megtartása mellett kell dolgozni, hogy a megfogant gyermekeknek minél nagyobb esélyük legyen az életre.

A KDNP azért háborodott fel, mert az ENSZ gyermekjogi bizottsága a közelmúltban ismét a babamentő inkubátorok megszüntetésére hívta fel Lengyelországot. A lengyel gyermekjogi ombudsman ezzel szemben úgy látja, nem lehet lemondani erről az emberéleteket mentő megoldásról.

A világszervezet azután fogalmazta meg álláspontját, hogy Lengyelország szeptemberben közzétette a gyermekjogi egyezmény betartásáról szóló jelentését. Az ENSZ egyébként már 2011-ben felhívott arra, hogy be kellene tiltani a babamentő inkubátorokat. Akkor Csehország volt a célpont, s ugyancsak arra hivatkoztak, hogy ezzel megsértik az újszülöttnek azt a jogát, hogy megismerje a szüleit.

Az Európai Unió Daphne-programjának keretében korábban tíz országban, köztük Magyarországon vizsgálták, hogy kik, miért, milyen körülmények között hagyják el újszülött, illetve kicsiny gyerekeiket. A jelentés szerint gyermek- és nőellenesek azok a kórházak elé kitett inkubátorok, melyeket többek között Magyarországon is alkalmaznak.

A dokumentum vitatja, hogy az inkubátorok betöltik-e azt az életmentő szerepet, amit széles körben tulajdonítanak nekik. További kérdéseket vet fel – fogalmazott a jelentés készítésében közreműködő Herczog Mária kriminológus –, hogy ezekről a gyerekekről nem tudható, pontosan ki hagyta ott őket, s hogy az anyák szabad akaratukból mondtak-e le róluk, illetve tudott-e az apa vagy más családtag a születésükről. Ráadásul – tette hozzá az azóta is többször hangoztatott érvet – úgy nőnek fel, hogy esélyük sincs arra, hogy megtudják, kik a szüleik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.