Besokallt? – Boross Péter lemondásának háttere

"Besokallt" - röviden így foglalták össze a munkatársunk által megkérdezett és név nélkül nyilatkozó fórumos vezetők annak okát, hogy Boross Péter miért döntött úgy váratlanul, lemond a képviselőségről. Voltak vitái Dávid Ibolya pártelnökkel, de "ez nem volt válóok". A távozó politikus nehezen bírta a belső széthúzásokat, és méltánytalannak tartotta, hogy a frakcióhoz csatlakozó Lengyel Zoltánt épp mellé ültették a T. Házban.

"Besokallt" - röviden így foglalták össze a munkatársunk által megkérdezett és név nélkül nyilatkozó fórumos vezetők annak okát, hogy Boross Péter miért döntött úgy váratlanul, lemond a képviselőségről. Az - elmondásuk szerint - valóban nem igaz, hogy az ex-miniszterelnök és Dávid Ibolya között látványos összeveszés, összetűzés lett volna. "Viták voltak, de ez nem válóok" - fogalmazott egyik forrásunk, aki azt is hozzátette: Boross Péter "a széthúzásoktól szenvedett, s nem volt híve a kizárások politikájának sem".

Noha az őszi botrányos időszakban egyértelműen Dávid Ibolya mellett állt ki, Almássy Kornéllal sem volt rossz a személyes nexusa. Nem volt véletlen, hogy a volt miniszterelnök is amellett szállt síkra először, hogy "a fiatalember a szerencsétlen CD-ügy után egy évre vonuljon a háttérbe, s aztán ismét visszatérhet a nagypolitikába". Miután a belső egyezség tarthatatlanná vált, Almássy Kornél kényszerű kizárását Boross Péter is megszavazta. (Volt olyan nyilatkozata, miszerint talán lehetett volna másképp is kezelni a CD-ügyet, de például a Nap-keltében érezhető felháborodással beszélt egy olyan kísérletről, amikor kívülről akartak beavatkozni az MDF belső életébe.)

Lengyel Zoltán "lepetibácsizta"

A következő stáció az lehetett, amikor az MDF-frakció Vas János kilépése után a megszűnés határára sodródott, s erre a megoldás Lengyel Zoltán csatlakozása volt, aki éppen Boross Péterrel egy sorban (közvetlenül mellette) kapott helyet a parlamenti ülésteremben. A fórumos képviselők közül is voltak, akik azt méltatlannak érezték, mivel "túl sok volt a zűr" az ex-fideszes képviselő előéletében. (Ráadásul Lengyel Zoltán egy alkalommal Boross Pétert egyszerűen  "lepetibácsizta".)

Az adótörvények tavalyi parlamenti megszavazásakor már látszott, hogy nehezen bírja idegekkel a belső feszültségeket - ennek nyilvánvaló jele volt, hogy felállt és kisietett a parlamenti ülésteremből a kritikus szavazás előtt. Vagyis mivel a frakció megosztott volt (Hock Zoltán, Csáky András és Katona Kálmán nemmel szavazott, Dávid Ibolya pedig külföldön volt) Boross Péter egyik oldalra sem akart állni. Akkor lapunknak egy telefonhívásra, egy üzenetre hivatkozott, mondván, azért kellett elsietnie. (A parlamenti szavazást megelőzte egy "veszekedős", kemény vitákról szóló frakcióülés, ahol már az is látszott, hogy nem aktuális konfliktusokról van szó, hanem komoly stratégiai-politikai ellentétekről, az MSZP-hez és a kisebbségi Gyurcsány-kormányhoz való MDF-es viszonyulásról.)

Nehezen bírta idegekkel a pártbeli feszültséget

Végül a szerencsétlen ferencvárosi jelölt-állítás is lehangolta Boross Pétert, de egyik forrásunk szerint a tervezett kizárások is, melyek az "almássysta" IDF-esek ellen irányulnak. Az egyik elnökségi szerint a volt miniszterelnök "tényleg belső békét szeretett volna", nem véletlen, hogy a tavaly, a Parlamentben a belső MDF-es konfliktusok idején hol Hock Zoltán és Csáky András társaságában lehetett látni a dohányzó szakaszon, hol Dávid Ibolyával sétált éppen a parlamenti folyosón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.