Bertha Szilvia szerint Szijjártó Péter nem ért magyarul - De ki az a Bertha Szilvia?

Bertha Szilviának az a véleménye, hogy Szijjártó Péter nem ért magyarul. A Jobbik országgyűlési képviselője a lapunknak elküldött közleményben az 1 százalék fölajánlása körüli félreértések kapcsán jutott erre a következtetésre.

"Meglepve tapasztaltuk - írja Bertha Szilvia -, hogy Szijjártó Péter nem tudja értelmezni a magyar nyelven elhangzottakat. Sajtótájékoztatónkon ugyanis egyértelműen kijelentettük: a civil szervezetek, így jövőre a Magyar Kármentő Alap részére felajánlott, köznyelven első 1 százalékként ismert felajánlás mellett, azt kiegészítve szeretnénk a köznyelven második 1 százalékos kedvezményezettek, az egyházak, kiemelt költségvetési előirányzatok körét kibővíteni a vörösiszap-katasztrófa kárelhárításának feladataira létrehozandó előirányzattal.

Ennek indoka az, jegyzi meg a Jobbik országgyűlési képviselője, hogy az adóhatóság nyilvános kimutatása szerint több mint félmillió magyar adófizető csupán a civil szervezeteknek nyújtható rendelkezési joggal él, míg adója ún. második 1 százalékáról nem rendelkezik. Indítványunk tehát e több mint félmillió adózót kívánja megcélozni.

Az ügy előzménye Szijjártó 1 százalékkal kapcsolatos közleménye, melyet szó szerint közlünk: "A Jobbik képviselőinek kissé alaposabban kellene tanulmányozniuk a benyújtott törvényeket. A kormány előterjesztése ugyanis tartalmazza azt a javaslatot, hogy minden magyar adófizető a személyi jövedelemadójának egy százalékát az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítését és a tragédia által sújtott térség helyreállítását célzó Magyar Kármentő Alap számára ajánlhassa fel."

Kicsoda Bertha Szilvia?

Bertha Szilvia 1977. július 4-én született Budapesten. Apai ágon polgári, anyai ágon sváb kisparaszti családból származik. Van egy programozó bátyja. Gyermekkora saját szavaival élve "a teljes politikai semlegesség jegyében telt, csupán szülei számára gyermekként még érthetetlen, ám felnőttként tartalmat nyert megnyilvánulásaiból jött rá, hogy mennyire elítélték (a szülei) a rendszert, amiben felnőttek és éltek, és mennyire vágytak a nemzeti büszkeség tiltott érzésére. (A megfogalmazás forrása: Bertha Szilvia önéletrajza - A Szerk.)

A lélek templomának karbantartása

Budapesten, a Jókai Mór Általános Iskolában kezdte tanulmányait sport tagozaton. Az aktív sport szeretete mind a mai napig megmaradt ezekből az időkből, a testnek, mint a lélek templomának karbantartását, a testedzést az emberi kiteljesedés elengedhetetlen részének tekinti.

Alapítványi osztályba járt

Középfokú tanulmányait a II. Rákóczi Ferenc Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium külkereskedelmi szakán végezte, alapítványi osztályban. Az érettségivel egy időben angol nyelvből a középfokú állami nyelvvizsgát is megszerezte. Már ekkor is érdekelte a közgazdaságtan, felvételi vizsgát is ebből, valamint matematikából tett. Ennek révén lett nappali tagozatos hallgatója a Pénzügyi és Számviteli Főiskolának.

Végigszenvedte a kilencvenes éveket

Felsőfokú tanulmányai közben a megélhetés érdekében minden lehetséges diákmunkát elvégzett, magántanulókat vállalt, sportfoglalkozásokat vezetett, gyakornokként két évet könyvvizsgáló asszisztensként is eltöltött.

A hiba nem benne van

Személyes érdeklődése miatt fakultációban a gazdaságpolitikát is felvette tantárgyai közé, azonban ez sok szempontból csalódást okozott neki. Nagy reményekkel vágott bele, megértést és megvilágosodást várt tőle, "de ehelyett homályos érdekek és érthetetlen összefüggések kavalkádját" kapta. A neoliberális irányvonal következetlenségével, életszerűtlenségével nem tudott mit kezdeni. Azóta saját tapasztalatainak, józan paraszti eszének , és nem utolsó sorban a valódi nemzeti érzelmű közgazdászoknak köszönhetően rájött, hogy a hiba nem benne és nem az ő gondolkodásmódjában van, hogy az akkor megfogalmazódott kételyei valósak, és "a megoldásként harsogott utak" tényleg kiszolgálnak bizonyos érdekeket. Csak nem a szorgos magyar emberekét.

Végül 2001-ben diplomázott, vállalkozás szakirányon. Úgy fogalmaz: ha lehet mondani (lehet - A Szerk.), ezek a főiskolai évek rengeteg tapasztalattal ruházták fel, és kellő alázatra tanították. Angol nyelvből felsőfokú, német nyelvből középfokú állami nyelvvizsgát tett.

Csalódott az adózási és számviteli rendszerben

Bár a matematikát és a reál tudományokat mindig is egyértelműségük, logikus felépítésük miatt szerette, de be kellett látnia, hogy "hazánkban a számvitel és az adózás terén sajnos ezek a szabályok nem érvényesülnek". Ebben a szakmában a szabályok, törvények átláthatatlansága, változékonysága miatt valódi hozzáértést képtelenség elérni, az elismerést akkor is és most is az „adóoptimalizálási" lehetőségek felismerése váltotta ki, amit ő a mai napig csak adócsalásnak, ill. adóelkerülésnek tart. "Ebben nem kívántam babérokra törni - írja -, mint ahogy a szakmai középszerűség is távol állt céljaimtól. Ezért szűkebb értelemben vett szakmámmal a diplomám megszerzése után nem sokkal szakítottam."

Isaszegre menekült

A sport révén megismerkedett férjével, akivel 1999-ben elköltöztek "a lassan élhetetlen fővárosból, és Isaszegen családot, valamint közös céget" alapítottak. Mely fő tevékenységként szoftverfejlesztéssel, melléktevékenységként angol gazdasági szaknyelv oktatásával is foglalkozik. Az üzleti- és projekt tervek elkészítése, az adminisztrációs feladatok és a külföldi ügyfelekkel történő kapcsolattartás tartozik a cégen belül mindennapos feladataihoz.

Üldöztetésnek van kitéve ma is

Megélhetésüket évek óta a családi vállalkozásuk biztosítja, ám körülményeikből adódóan többszörösen is ki vannak téve "a jelenlegi rendszer torzulásainak": többgyermekes, magyar nagycsalád, aki saját erőből próbál boldogulni, ráadásul nemzeti érzelmű. "Lássuk be, ajánlja honlapján, sajnos nem kívánatos szerveződés vagyunk a mai Magyarországon (talán lassan ezen paraméterek alapján minősítik terroristának az embereket), ezt érezzük is bőrünkön. Ennek ellenére évek óta nem engedünk a csábításnak, hogy idegen országban, annak idegen nyelvét beszélve, megtűrt külföldiként éljünk a biztosabb anyagi háttér érdekében."

Az a szörnyű tőzsde

Régóta érdeklődik a közügyek iránt. "Személyes tőzsdei tapasztalataim már tizenkét évvel ezelőtt is meggyőztek arról, hogy Magyarország gazdasági szuverenitása gyakorlatilag nem létezik, és a BUX index változásait semmi nem befolyásolja kevésbé, mint hazánk gazdaságának, illetve a jegyzett cégek teljesítményének alakulása. Mivel nem vagyok egy hazárdjátékos alkat, ezért a tőzsdei tevékenységet egy remekül sikerült év után abba is hagytam."

A Böszme tanácsára...

Aztán így folytatja: "Ahogy teltek az évek, fokozódott a belpolitikai helyzet, egyre jobban kezdtünk aggódni előbb csak gyermekeink jövőjéért, majd lassan saját jelenünkért is. A 2006-os választások előtti nyilvánvaló hazudozások, titkolózások, az ország lakosságának elképesztő mértékű szellemi megalázása, és a választások nem létező tisztasága komoly intő jelek voltak. Az őszödi beszéd és az azt követő események hatására kezdtem el a politikai történéseket aktívan követni. Egyre inkább meggyőződésemmé vált, hogy a mai parlamenti pártok egyike sem fogja tudni az országot a felemelkedés útjára terelni, megteremteni azokat a feltételeket, hogy gyermekeink felnőve Magyarországon, magyarként, anyanyelvüket beszélve, tehetségüknek és szorgalmuknak megfelelően boldoguljanak, hogy esélyük legyen a 21. században, Európa közepén elvárható színvonalú, valódi értékekben gazdag, emberi életre."

"A Böszme tanácsára sem kívánom arra nevelni gyermekeimet - írja tömör és feszes önéletrajzában Bertha Szilvia, melyet itt lehet teljes terjedelmében elolvasni -, hogy ha nem tetszik nekik az elnyomás, akkor hazájukat, szülőföldjüket, anyanyelvüket, családjukat, barátaikat hátrahagyva külföldi rabszolgákként éljenek valahol. Úgy éreztem, minden tehetségemmel küzdenem kell ez ellen az irányvonal ellen, ha meg akarom tartani gyermekeim számára is a hazánkat.

Kedveli a barnás árnyalatokat, csokista és zöld a szeme

Az isaszegi Jobbik őstagja, aki beszédeit, videóit, hangfelvételeit, blogbejegyzéseit is összegyűjti honlapján, számos érdekességet is elárul magáról. Ezek közé tartozik, hogy a rák jegyében született, zöld a szeme színe, az angol és a német mellett "valaha a japánnal is" elboldogult. Aztán: 165 centi magas, 58 kilogramm a súlya, kedvenc itala a must és a forrásvíz, kedvenc színei a barnás árnyalatok, illata az édes virágillat, káros szenvedélye a csokoládé és a munka. (További érdekességek Bertha Szilviáról itt)

Bertha Szilvia, a kiváló szónok első parlamenti felszólalása videón is megtekinthető.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.