Bernáth Ildikó csökkenteni szeretné a miniszterek és az államtitkárok fizetését

A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy a megszorítások idején mutasson példát, ezért kezdeményezik: csökkentsék a miniszterek és államtitkárok fizetését a 2002-es szintre - közölte Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője Budapesten.

Ha a családok tíz- és százezrei kerülnek egyre nehéz helyzetbe a kormány megszorító intézkedései miatt, akkor elvárható, hogy a kormány saját személyi kiadásait is csökkentse - közölte a politikus sajtótájékoztatón. Ezért a Fidesz fenntartja azt a korábbi javaslatát, hogy Gyurcsány Ferenc csökkentse a miniszterek és államtitkárok fizetését a 2002-es szintre - tette hozzá.

Bernáth Ildikó szerint - mint mondta - különösen felháborító, hogy Szilvásy György miniszter felesége tavaly a pénzügyminisztérium szakállamtitkáraként kiemelkedően magas, 4,3 millió forint jutalmat kapott a tavalyi évben.
Egy, a sajtótájékoztatón a Fidesz által kiosztott összesítés szerint 2008-ban a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárai közül a legmagasabb jutalmat 4,3 millió forintot Szilvásy miniszter felesége kapta. Rajta kívül még két szakállamtitkár részesült 3 millió forint feletti juttatásban, míg további két szakállamtitkár jutalma 2 millió forintnál kevesebb volt. A szakállamtitkárok illetménye - csekély különbséggel - 900 ezer forint körüli havonta, és mindegyikük egységesen 550 ezer forint cafeteria juttatást kapott.

"Ebből is látható, hogy a miniszterelnöknek esze ágában nincs azzal foglalkozni, hogy vajon a minisztériumokban dolgozó családtagok milyen jövedelemmel rendelkeznek. Kizárólag arra szorítkozott eddigi bejelentése, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinél kell felülvizsgálni a jutalmat, illetve a prémiumot" - fogalmazott. Az nem jutott eszébe, hogy ezt a minisztériumokban dolgozó családtagokra is kiterjessze - jegyezte meg Bernáth Ildikó.

A Fidesz politikusa megismételte, hogy pártja szerint Gyurcsány Ferenc érzéketlensége abból is adódik, hogy a kormányfő - vagyonnyilatkozata alapján - napi 235 ezer forintból él, illetve kifogásolta, hogy a válság idején Szilvásy György és családja Dubaiban és Thaiföldön - szavai szerint - "luxus körülmények között nyaral".

Arra a kérdésre, mit szól a Fidesz ahhoz, hogy szombaton Gyurcsány Ferenc Bécsben volt sofőrrel, külön busszal Tina Turner koncertjén, azt mondta: "képmutató" a miniszterelnök viselkedése.

"Akkor, amikor mindenkitől lemondást vár el, megértést vár el, akkor mégis hogy van ahhoz képe, hogy ezt megtegye" - jegyezte meg Bernáth Ildikó.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva a soron kívüli vasárnapi kormányülés után azt mondta: a miniszterek, államtitkárok fizetését a kormány már a válsággal kapcsolatos első intézkedések között csökkentette, a kormányzati szektorban dolgozók javadalmazása így reálértéken már kevesebb. Az itt dolgozók nem kaptak jutalmat, sem 13. havi járandóságot - tette hozzá. A Fidesz javaslatára - a miniszterek és államtitkárok fizetésének a 2002-es szintre való csökkentésére - úgy reagált: azért a populizmusnak is van határa. A Fidesz azt még nem javasolta, hogy a parlamenti képviselők fizetését csökkentsék a hét évvel korábbi szintre - mondta Daróczi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.