Berettyóújfalu: a történet folytatódik

Korrekt vizsgálat zajlott le a helyi munkaügyi kirendeltségen a berettyóújfalui panaszos ügyében - mondta a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó független országgyűlési képviselő, a párt helyi jelöltje szerdán Berettyóújfaluban, sajtótájékoztatón. Varju László ezt azután mondta, hogy találkozott Pálfi Anikó járási hivatalvezetővel és betekinthetett az ügy valamennyi iratába. A politikus hozzátette: most azt vizsgálják, nehezedett-e valamilyen nyomás az érintettekre a vizsgálat során.

Ugyanakkor minden hivatali dokumentum a videofelvétel után keletkezett - tette hozzá a politikus, megjegyezve: szeretnék elérni, hogy az érintett asszony tárja a nyilvánosság elé az általa a hivatalnak írt levelét.

Varju László arra a kérdésre, hogy a videó megjelentetése előtt ellenőrizték-e mindazt, amit az asszony elmondott, azt válaszolta: "az asszony elmondása szerint jártak el". Hozzátette: a dokumentumok átvizsgálása és az asszonnyal történt egyeztetés után néhány nap múlva a nyilvánosság elé állnak. A legfontosabbnak azonban azt nevezte, hogy az asszonyt nem érte anyagi kár, megkapta a neki járó támogatást.

Előző nap a hajdú-bihari kormánymegbízott sajtótájékoztatón jelentette be Debrecenben: jogszerűen járt el a berettyóújfalui munkaügyi kirendeltség annak az álláskeresőnek az ügyében, aki egy, Gyurcsány Ferenc DK-elnök Youtube csatornájára múlt héten felkerült videón arról beszélt, hogy megvonták tőle a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, és bocsánatkérő levelet kértek tőle, hogy visszakapja azt.

Rácz Róbert elmondta: az ügyben azonnali vizsgálatot rendelt el, s a rendelkezésükre álló összes dokumentumból, illetve az ügyintézők írásos nyilatkozataiból kiderült: semmi nem igaz az asszony állításaiból. A kormánymegbízott a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal berettyóújfalui járási munkaügyi kirendeltségét érintő politikai rágalmazás minden pontját visszautasította, s kijelentette: "Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan hazugságba kergetett egy nehéz sorsú berettyóújfalui álláskeresőt".

Tájékoztatása szerint a vizsgálat feltárta, hogy az érintett nő december 11-én nem tett eleget megjelenési kötelezettségének a munkaügyi kirendeltségen, amit három havonként minden regisztrált álláskeresőnek meg kell tennie. Az asszony 2006 óta regisztrált álláskereső, így pontosan tudta, mi a feltétele a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításának - tette hozzá a hajdú-bihari kormányhivatal vezetője, megjegyezve, hogy mivel nem tett eleget ennek a kötelezettségének, február 14-én törölték a regisztrált álláskeresők közül.

Az erről szóló határozatot február 20-án kézhez kapta az asszony, aki rögtön bement a munkaügyi kirendeltségre, s elmondta: más ügyben december 4-én járt náluk, és azt gondolta, hogy ezzel mint regisztrált álláskereső is eleget tett a kötelezettségének.

Az ügyintéző felhívta a figyelmét, hogy ez nem így van, de ha ezt leírja, vagyis indokolja távolmaradását, visszavonják a törlő határozatot - ismertette a folyamatot Rácz Róbert, hozzátéve: az asszony ezt helyben megtette, a hivatal azonnal visszaállította a regisztrált álláskereső státusát, amiről a határozatot az asszony február 26-án, vagyis egy nappal a Gyurcsány-féle Youtube-csatornán közzétett videó megjelenése előtt megkapta.

A levélben - ellentétben a Youtube-on elhangzottakkal - szó sem volt bocsánatkérésről, vagy gazdatüntetésen való részvételről - közölte a kormánymegbízott.

Pálfi Anikó, a hajdú-bihari kormányhivatal berettyóújfalui járási hivatalának vezetője az MTI érdeklődésére hozzátette: az ügyfelet semmilyen anyagi kár nem érte, a hivatali levelezés időszakában is végig hozzájutott a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz.

A Demokratikus Koalíció (DK) szombaton közölte, hivatali visszaélés miatt feljelentést tesznek a Berettyóújfalui Járási Hivatal munkaügyi kirendeltségének egyik vezetője ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.