Béremelések és pótlékok Angyalföldön

Továbbra sem számol hitelfelvétel a XIII. kerület a képviselő-testület által most elfogadott jövő évi költségvetési koncepciójában.

Az angyalföldi képviselő-testület novemberi ülésén egyetértett a XIII. kerület 2011-es költségvetési koncepciójával, mely óvatos, stabil, hatékony, ugyanakkor hitelfelvétel nélküli gazdálkodást irányoz elő. A folyamatban lévő fejlesztéseket az önkormányzat be tudja fejezni, ezekre a forrás rendelkezésre áll. A felhalmozási kiadások csaknem 18 százalékot tesznek ki.

Bizonytalanná tette a tervezést, hogy a koncepciókészítéskor még nem volt ismert a központi költségvetés tervezete. Így állami hozzájárulás és támogatás címén az idei előirányzatnál 3,2 százalékkal kisebb bevételt tervezett a városrész. Jelentős változás, hogy megszűnik az önkormányzati közfoglalkoztatás, így a központi támogatás is csökken.

A kiadások közül az intézményi dolgozói bérek 4,1 százalékkal nőnek, míg a dologi kiadások csaknem kilenc százalékkal, elsősorban az új intézmények biztonságos működéshez szükséges fedezetként. A törvények által meghatározott bérelemek biztosításán túl megtartják a köztisztviselők és közalkalmazottak korábbi kerületi szintű többletjuttatásait.

Elsődleges szempont, hogy biztosítsák az önkormányzat folyamatos pénzügyi egyensúlyát, szigorú gazdálkodási fegyelem mellett. Ugyanakkor az önkormányzati szolgáltatások színvonalát megtartják, sőt ahol lehet, tovább javítják. Az év közben jelentkező többletigényekre, a gazdálkodás kockázatainak csökkentésére csaknem 780 millió forintos tartalékot képez a kerület.

Változatlanul kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. A szociális juttatások bővítésével növelik a rászoruló lakosság biztonságát, a szociális keretet több mint 10 százalékkal növelik. Javítani akarják a digitális-esélyegyenlőséget, növelni az gondozott közterületek arányát, biztosítani a bérlakás-állomány és az önkormányzati intézményhálózat tervszerű fejlesztéséhez, felújításához szükséges forrásokat.

Az önkormányzat megteremti a kerületi társasházak által igényelt hitelekhez, és egy új önkormányzati bérház építésének előkészítéséhez szükséges saját forrást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.