Beperelték az ügyészség szóvivőjét

Törvényt sértett az ügyészségi szóvivő, amikor azt állította, hogy a gyanúsítottak bizonyítékokat igyekeztek megsemmisíteni – véli a Sukoró-ügy két gyanúsítottja, ezért beperelték a szóvivő ügyészt.

Törvénysértést gyanít, ezért perre megy a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza ellen a Sukoró-ügy két gyanúsítottja, Tátrai Miklós és Császy Zsolt. Őket a KNYF hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

– Sikerült áttanulmányozni a sukorói iratok egy részét. Talán nem meglepő módon azokkal kezdtük, melyek alapul szolgálhattak az előzetes letartóztatáshoz. Annak idején ugyanis az ügyészség szóvivője a lehető legnagyobb komolysággal és határozottsággal állította a TV-ben, hogy "olyan adatok vannak, amelyek valóban, konkrétan arra utalnak, hogy bizonyítékokat igyekeztek megsemmisíteni, illetve elrejteni és tanúkat befolyásolni" – írja blogjában az egyik gyanúsított, Tátrai Miklós. – Nos, a nyomozás iratai között egyetlen ilyen adat, egyetlen ilyen utalás, egyetlen ilyen bizonyíték sincs. Két eset lehetséges: vagy hazudott a szóvivő, vagy az ügyészség nem adta át a nyomozás összes iratát. Mindkettő súlyos törvénysértés – folytatja Tátrai.

Emlékezetes: 2010 szeptemberétől decemberéig a két gyanúsított közel három hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Akkor arról írtunk, hogy az ügyészség az előzetes meghosszabbítására tett indítványában konkrét bizonyítékokkal nem támasztotta alá az előzetes szükségességét. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint előzetes letartóztatást akkor lehet foganatosítani, ha tartani kell a gyanúsított szökésétől, azok összebeszélésétől, vagy épp attól, hogy bizonyítékokat próbálnak megsemmisítani vagy megmásítani. 2010 decemberében, amikor a bíróság végül az ügyészség javaslatával szemben megszüntette az előzetest, jogerős határozatban mondta ki, hogy annak feltételei nem álltak fenn. 

Császy Zsolttal közösen pert indítottunk Fazekas Géza ellen személyiségi jogaink megsértése (magyarul: a minket érintő valótlan állítás, hazugság) miatt. Ha a bíróság kimondja, hogy a szóvivő hazudott, akkor a tudatos hazugság és a közvélemény manipulálása miatt nemcsak a szóvivői címre, de az ügyészi talárra is méltatlanná válik. Ha a bíróság elé olyan iratokat tár, melyek az állítását igazolják, akkor az egész eljárás és a vádemelés törvényessége szenved újabb csorbát. Mindenesetre tovább erősödött az a meggyőződésem, hog az egész eljárás célja a rövid távú politikai kommunikációs győzelem volt – hosszú távon ugyanis ez a szabályok nélküli meccs a végrehajtók és a megrendelők számára is megnyerhetetlen. De ez már legyen az ő bajuk – írja Tátrai Miklós a blogjában.

Kerestük dr. Fazekas Gézát is, akit telefonon nem értünk el, ezért elektronikus levélben kértük álláspontja közlésére. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.