Benyújtotta bizalmatlansági indítványát az MSZP

Benyújtotta az MSZP a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt kedd reggel az Országgyűlésnek.

A határozati javaslat szövege egyetlen mondat: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja".

A dokumentum indoklása szerint az országgyűlési képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni - áll az MSZP beadványában, amelyet 78 képviselő írt alá. A leköszönő kormányfő nincs köztük.

Lendvai Ildikó frakcióvezető az indítvány kísérőlevelében azt kérte a házelnöktől, hogy az Országgyűlés az április 14-ével kezdődő parlamenti ülésen tárgyalja meg az indítványt. A konstruktív bizalmatlansági indítványt az Országgyűlésnek a benyújtástól számított harmadik nap után, de nyolc napon belül tárgyalnia kell.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterből akkor lesz kormányfő, ha az Országgyűlés egyszerű többséggel megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt.

A házbizottság csütörtöki ülésén a frakciók egyeztetnek az indítványról.

Nem kell újra szavazni az új kormányprogramról

Szili Katalin a múlt héten nyilatkozott arról, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításáról még egyeztetniük kell a frakcióknak, mert ilyen a rendszerváltás óta nem fordult elő. Meg kell állapodniuk például az új kormányfőjelölt felszólalási lehetőségéről, illetve arról, hogy időkeretben tárgyalják-e, legyen-e egyáltalán vita róla a plenáris ülésen, vagy csak szavazzanak.

Április 14-én várhatóan nem lesznek napirend előtti felszólalások, kérdések, azonnali kérdések és interpellációk sem emiatt.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány formája határozati javaslat. Ennek tárgyalását nem kell megelőznie bizottsági vitának, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum tíz órán át tart. Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.

Bajnai Gordon már hétfőn megkezdte kormányalakítási tárgyalásait.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.