Benne van a levegőben az újabb szmogriadó

Valószínűleg a szabálysértési törvény módosításával találnak megoldást arra, hogy miként szankcionálják a szmogriadó szabályai ellen vétő autósokat. A bírságolásra a rendőröket is felhatalmaznák.

A vasárnapi és a hétfői események alapján nyilvánvaló, hogy senki nem készült fel a szigorúbb uniós levegővédelmi normák alkalmazására. A tájékoztatási és a riasztási küszöbértékek ugyanis tavaly ősszel jelentősen módosultak. Korábban csak akkor kellett intézkedni, ha a levegőben a kén-dioxid és a szálló por mennyisége együttesen meghaladta a köbméterenként ötszáz mikrogrammot, ilyen mértékű szennyezettségre viszont jó ideje nem volt példa. Ennek egyik oka, hogy a kén-dioxid-kibocsátás a környezetkímélőbb üzemanyagok elterjedése, illetve a hagyományos fűtési módok visszaszorulása miatt nagyjából megszűnt. A másik pedig a nagyvonalúan meghatározott határérték volt.

Méretlen adatok Budapesten
Méretlen adatok Budapesten

Az új közösségi szabályozás viszont igen szigorú, és azt Magyarország tavaly elsőként vette át. Azt azonban talán nem mérték fel, hogy mit jelent, ha már köbméterenként 75 mikrogrammnyi szálló por esetén életbe lép a tájékoztatási kötelezettség, száz mikrogrammnál pedig szmogriadót kell elrendelni. Pedig a korábbi adatok is figyelmeztettek rá: például a fővárosban több ponton számolni kell azzal, hogy évente ötven-hatvan, de néhol akár száz olyan nap is lehet, amikor a légszennyezettség mértéke az új egészségügyi határértéket – ami ötven mikrogrammnyi por köbméterenként – túllépi. Vagyis: „benne volt a levegőben”, hogy az eddig inkább csak elméletben létező szmogriadó valóságos lesz.

A jogalkotó mulasztására a meglehetősen kudarcos budapesti akció hívta fel elsőként a figyelmet. Kiderült, hogy hiába rendelt el vasárnap forgalomkorlátozást a főpolgármester, a rendőrség szankciók híján tehetetlen. Ezt mindenki gyorsan be is ismerte, ám arról, hogy mi lesz a megoldás, senki nem kívánt nyilatkozni.

Kormányzati körökben egyelőre csupán azt erősítették meg, hogy gőzerővel dolgoznak olyan jogszabály-módosításon, amely lehetővé teszi a szmogriadó rendelkezései ellen vétők szankcionálását. Korábban felvetődött, hogy ezt a KRESZ-ben kellene szabályozni, de vélhetően elegendő lesz a szabálysértési törvény, illetve az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet kisebb korrekciója. Olyan új tényállást alkotnának, amely büntetni rendeli, ha valaki az önkormányzatok által elrendelt forgalomkorlátozást nem tartja be.

A helyhatóságok elvileg önkormányzati szabálysértéssé is minősíthetnék ezt, ám szerencsésebb az országosan egységes szabályozás. Így egyformák lesznek a büntetési tételek – a települések a harmincezer forintos maximális tételesen belül erről szabadon dönthetnének –, és a rendőrséget is felhatalmazhatják arra, hogy jogsértés esetén helyszíni bírságot szabjanak ki. Azt egyelőre nem tudni, mekkora lesz a legnagyobb büntetés összege, ám az harmincezernél kisebb biztosan nem lehet, de ennél inkább magasabb összegre lehet számítani. Döntés kérdése az is, hogy a szabálysértési eljárást a rendőrség vagy az önkormányzati jegyzők folytassák-e le. Miután a szmogriadó elrendelése települési hatáskör, vélhetően ez utóbbi megoldást választják.

 

A meteorológusok előre látták a bajt

A meteorológusok már a múlt hét közepén jelezték, hogy a levegő szennyezettsége meghaladja majd az egészségügyi határértéket – mondta lapunk kérdésére Aigner Szilárd meteorológus. A szakemberek tehát többé-kevésbé képesek előre jelezni azt is, ha valamilyen intézkedésre lenne szükség. Egyébként nagyjából minden tizedik téli napon számítani lehet arra – fogalmazott –, hogy az időjárási viszonyok kedveznek a szmog kialakulásának.

Némi egyszerűsítéssel: a Kárpát-medence egy nagy tál, és ha abban tartósan hideg légpárna alakul ki – tehát nincs szél és megszűnik a függőleges irányú légáramlás – a szennyező anyagok koncentrációja a földközeli légrétegben jelentősen nő. Ilyenkor a levegő minősége igen gyorsan, szinte kiszámíthatatlanul romlik. Ez a szituáció jellemzően tartósan hideg, felhős, ködös időben alakulhat ki. Ekkor a Nap nem melegíti a talajt, és a föld közelében fagypont alatt marad a hőmérséklet, míg ezer méter körül már fagypont fölé emelkedik. Azt a meteorológusok már nem tudják pontosan jelezni, hogy a szmogriadó elrendeléséhez szükséges adatokat szolgáltató egyes mérőhelyeken milyen légszennyezettségi mértékek adódnak, ám a tendenciára figyelmeztethetnek.

Holnaptól országszerte esős-havas idő várható, és ez kedvező hatással lesz a levegő minőségére – hangsúlyozta Aigner. Korai azonban az öröm – tette hozzá –, mert a csapadék először Dél-Magyarországon ónos eső formájában jeleni meg. Vagyis Baranyában és a Dél-Alföldön a közlekedésben súlyos fennakadásokra kell számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.