Bencék, Annák, Frodók és Gandalfok

A Frodo és a Gandalf név már adható gyermekeinknek, a Legolasz még nem szerepel az akadémia Nyelvtudományi Intézetének utónévlistájában. Ha valakit Vulkánnak, Dulcineának vagy Jettinek hívnak, abban sincs semmi különös. A Bencét és az Annát azért még nehéz lekörözni.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének utónévlistája tartalmazza a Magyarországon keresztnévként adható hivatalos utóneveket. Eszerint leányunk lehet Dulcinea, Jetti, Szixtina vagy Délibáb. Fiúnevek közül is kedvünkre válogathatunk: Aser, Frodó, Gandalf, Dzsúlió, Vulkán. A számos újonnan elfogadott szokatlan utónév ellenére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által kiadott 2009-es statisztikák alapján még mindig a klasszikus magyar nevek a leggyakrabban használatosak. Kérdés, hogy meddig?

Tíz évvel ezelőtt, 1999. május 21-én jelent meg kollégánk cikke a magyarországi névadási szokásokról a Népszabadságban. Úgy tűnik, a trend nem változott. Maradtak a leggyakoribb női, illetve férfinevek az élen. A nők közül ma is a legtöbben a Mária nevet viselik első utónévként. De azért csökken valamelyest a számuk. Tíz éve 488 332, ma 400 475 Mária él az országban. A statisztika második helyén állnak az Erzsébetek (307 539-en vannak), utánuk a Katalinok következnek: 205 748 fő. Ezzel letaszították az Ilonákat a csúcsról, akik 1999-ben még a harmadik helyen álltak.

A férfiak körében is változott a helyzet: a Lászlók (329 675) legyőzték az Istvánokat (314 964), így most helyet cseréltek a ranglista élén. A harmadik leggyakoribb férfinév továbbra is a József (290 346).

A tíz évvel ezelőtti statisztikákhoz képest nincs nagy eltérés a mai legnépszerűbb keresztnevekkel kapcsolatban. Továbbra is divatos utónév a Réka, a Dóra, a Viktória, a Hanna, a Bence, a Máté, a Levente, a Dániel. Ami figyelemre méltó, hogy 2003 óta minden évben a legtöbb fiú újszülöttet Bence, a legtöbb lány újszülöttet Anna névre kereszteltek. A 2008-ban született lányok közül csupán 133 csecsemőnek adták a Mária nevet, az Erzsébet viszont már nincs a száz legnépszerűbb magyar keresztnév között. A fiúnevek tekintetében hagyományőrzőbbek a magyar szülők: 839 László született tavaly, de népszerű maradt a József és az István utónév is.

A névadási trend vegyesebb képet mutat, mint az ezredfordulón. Még mindig sok csecsemőnek - főleg a lányoknak - adnak újonnan bejegyzett vagy külföldi utónevekből magyarított nevet, ám egyre népszerűbbek a régi magyar keresztnevek is. Ez utóbbi inkább a fiúknál jellemző. A százas listában éppúgy találunk Kendét, mint Kevint. A lányok körében a szülők a külföldről átvett neveket részesítik előnyben. Így ha valakit Vanesszának, Kiarának, Melisszának, Amirának, Mirellának hívnak, azon már egyáltalán nem kell meglepődni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.