Belvíz van, de katasztrófahelyzet nincs sehol

A rendkívüli időjárási viszonyok hatására jelentős területet borít belvíz, néhány helyen pedig kisebb árvizek miatt kellett védekezni, de az utóbbi néhány nap alatt országosan csak nem egészen ezer ember bevetésére volt szükség.

A vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszervezetek, a közútkezelők és az önkormányzatok összesen 690 fővel és 205 technikai eszközzel vettek részt az ár- és belvízi védekezésben, rajtuk kívül 227 állampolgár is dolgozott – tudatja legfrissebb közleményében az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Összesen 128 szivattyút működtettek és 7240 homokzsákot használtak fel.

Vízben állnak a házak Ipolytarnócon

Jelenleg nincs veszélyes időjárási jelenségre vonatkozó riasztás érvényben az ország területére.Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint túlnyomóan borult lesz az ég, a délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. Szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. A nyugati határnál és a Bakonyban havas eső, havazás is lehet, ezeken a helyeken változatlanul fokozott elővigyázatosságra van szükség a közlekedés során.

A magyarországi folyószakaszokon 1367 kilométer hosszon van készültség. A Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala egyes szakaszain 298 kilométer hosszon elsőfokú, a Hortobágy-Berettyó, a Takta egyes részein 141 kilométer hosszon másodfokú, az Ipoly, a Zagyva, a Fekete-Körös mentén harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. 

Hat megye 15 településén árvízi, 12 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 145 ezer hektár, ami jóval több, mint két nappal ezelőtt. Tucatnyi vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 43 szakaszon van másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség van. 

A forgalom elől utat hat megye 34 településén kellett elzárni. Két megyében két településén, Ipolytarnócon és Lovásziban összesen 24 embert kitelepítettek, közülük tízen tegnap délután visszaköltözhettek ipolytarnóci otthonukba.

Baranya megyében három településen kellett árvízi védekezést folytatni, de elzárt település nincs, senkit nem telepítettek ki, egy lakóház pincéjéből és egy melléképületből kellett csak a felgyülemlett vizet kiszivattyúzni. 

A tűzoltókar harminchárom alkalommal riasztották az elmúlt hétvégén, s az esetek háromnegyedében az ár- és belvízzel kapcsolatos műszaki mentést végeztek. Főként családi házak pincéjéből kellett vizet szivattyúzniuk, illetve megsüllyedt épületekhez és beszakadt pincéhez is vonultak segítségnyújtásra. A legtöbb vízkárt Szigetvár, Sásd és Komló térségéből jelezték.

Bács-Kiskun megyében két településen végeznek belvízi védekezési munkálatokat. Kunszentmiklós és Tiszaug településen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A Tisza Bács-Kiskun megyei szakászán 29,4 kilométer hosszon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Békés megyében öt településen rendeltek el belvízvédelmi készültséget. A megyében hat folyószakaszon elsőfokú, két szakaszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, egy szakaszon elsőfokú, hat szakaszon másodfokú és négy szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Takta folyó Inérhát és Taktaföldvár közötti szakaszán vasárnap reggel óta másodfokú árvízvédelmi készültség van, vasárnap este pedig a Sajó Bánréve-Felsőzsolca és a Miskolc-Sajópüspöki közötti szakaszán rendeltek el másodfokú készültséget. 

A Sajó áradása miatt Vadnán, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren a belterületi vízelvezető árkok zsilipjeit a tegnapi napon lezárták, Kazincbarcikán a belterületi vizek átemelését két szivattyúval végzik. A folyó áradása miatt a megyében három útszakaszt le kellett zárni.

Csongrád megyében két településen elsőfokú, egy településen másodfokú belvízi védekezés folyik, szakaszos üzemben szivattyúznak.

Fejér megyében hat településen folytatnak árvízi védekezést, Gánt polgármestere harmadfokú belvízvédelmi készenlétet, míg a Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán a mellékvízfolyásokon jelentkező emelkedő vízszintek miatt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van Székesfehérváron. 

A megyében vasárnap Bodajkon egy épületet kellett ötszáz homokzsákkal megvédeni, míg Bakonycsernye egyik tanyáján megelőző árvízi védekezésként több épület védelme érdekében homokot és háromszáz homokzsákot készítettek elő. Zámoly két utcájában több lakóházat is veszélyeztet a víz, s megelőző intézkedésként ide is homokot és kétszáz homokzsákot vittek. Gánton öt lakóházat veszélyeztetett a víz, a védekezést kétszáz homokzsákkal elvégezték. Szabadbattyán két, a víz által veszélyeztetett épületét földgátakkal védték meg. 

Székesfehérváron a Székely utca egy szakaszán kellett intézkedni, ehhez kétszáz homokzsákra és négy szivattyúra volt szükség. A Szent László patak és a Váli-víz tetőzés körüli szintet ért el, de nem öntött ki. A fehérvárcsurgói víztározó és a Gaja-patak vízszintje csekély mértékben emelkedett. A megyében egy lezárt út van, a Fehérvárcsurgót a 81-es úttal összekötő két kilométeres szakasz.

Győr-Moson-Sopron megyében négy településen folytatnak árvízi, két településen belvízi védekezést. A kisebb vízfolyásokon árhullám vonul le, emiatt a megye területén a Bakony-éren helyi vízkárelhárítási készültséget kellett elrendelni. 

A befogadók magas vízállása miatt több belvízvédelmi szakaszon is belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A belvízzel elöntött területek nagysága a megyében 16 ezer hektár, több szivattyútelep üzemel, két utat le kellett zárni.  

Hajdú-Bihar megyében a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvar közötti szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Berettyó teljes magyarországi szakaszán pedig elsőfokú. A belvízzel elöntött területek nagysága a megyében meghaladja a 26 ezer hektárt, több mint ötezer hektár vetés, nagyjából ugyanennyi szántó, és több mint tízezer hektár rét-legelő áll víz alatt. 

Hétfőn a reggeli órákban azért riasztották a tűzoltókat, mert Debrecen több utcájában nagy mennyiségű csapadékvíz halmozódott fel. Az esethez a helyi egységek vonultak ki öt gépjárművel, tíz tűzoltóval és két szivattyúval, s megkezdték a víz eltávolítását. A víz épületeket nem veszélyeztetett.

A Tisza Heves megyei szakaszán továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van, a folyó felső szakaszán megállt az apadás. A belvízvédelmi készültség jelenleg másodfokú, valamennyi szivattyútelep működik. A Tarna folyón és mellékvízfolyásain a felső szakaszon jelentős apadás tapasztalható, az alsó szakaszon tetőzés, stagnálás, lassú apadás észlelhető. 

A Zagyva hajnalban tetőzött, a folyón lassú apadás kezdődött. Hatvanban továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, két szivattyúval emelik át a vizet.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnokon a tiszaligeti körtöltésen van elsőfokú árvízvédelmi készültség. A megyében jelenleg a belvíz adja a legtöbb munkát, Jászteleken és Alattyán másodfokú a készültség.

Komárom-Esztergom megyében befejezték a Nagyigmánd településen tegnap megkezdett védekezési munkálatokat. Folyamatos a készenlét Bana, Bakonybánk, Ács, Nagyigmánd településen.

Miután az Ipoly már apad, javult a helyzet a Nógrád megyében leginkább érintett Ipolytarnócon is. Az otthonából kitelepített két 2 család (10 fő) tegnap délután ötkor visszaköltözhetett otthonába.

Pest megyében másodfokú készültség van az Ipolyon Ipolydamásd és Letkés között, valamint a Zagyva jászfelsőszentgyörgyi szakaszán. A tűzoltók két helyszínen családi ház pincéjéből vizet szivattyúztak.

Somogy megye területén  öt település külterületén – Balatonboglár, Balatonőszöd, Szántód, Zamárdi és Ordacsehi – folytatnak belvízi védekezést. A megyében 315 hektár áll belvíz alatt, ezért másodfokú belvízvédelmi készültség van, összesen öt szivattyúval védekeznek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három településén – Nyíregyháza, Tiszalök, Nagyecsed – van belvízvédelmi készültség, egy településen védekezési munkálatokra volt szükség.

Tolna megye vízfolyásainak többsége most már apad, a Kapos Kurdnál stagnál. Lassú áradást a Kapos pincehelyi és a Koppány-patak tamási szakaszán figyeltek meg. Döbrököz településen folyamatos figyelőszolgálatot működtet a polgármester, de a Kapos itt is apadásnak indult. A forgalom elől egy útszakaszt zártak le a belvíz miatt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap délután ötkor másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. Vas megyében az elmúlt napokban négyszer kellett az időjárásból adódó helyzetben a tűzoltóknak beavatkozniuk, jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet szivattyúztak ki A megye kilenc útján van a forgalom elől teljesen elzárt szakasz, félpályás lezárást 13 útszakaszon rendeltek el.

Zala megyében a Zala-folyó mostanában tetőzik, a levonuló árhullámok miatt a kisebb vízfolyások mellett völgyi elöntésekkel, helyi vízkárokkal kell számolni. A Kis-Balaton vízszintje a lehullott nagyobb csapadékmennyiség és a területen található belvíz miatt megemelkedett, folyamatosan szivattyúznak. Vasárnap hajnalban a Zala jobb és bal parti, illetve a Keszthely-Hévíz közötti szakaszán, valamint a Kis-Balaton déli védelmi szakaszán harmadfokú belvízvédekezési készültséget rendeltek el.

Tetőzött a Mura, a Kerka és a Kebele-patak, a Principális-csatorna, ezeken lassú apadás kezdődött. Lovászi településről a Kerka áradása miatt tegnap 14 embert kellett kitelepíteni, közülük tizenketten befogadóhelyen, ketten rokonoknál és ismerősöknél találtak lakhatási megoldást. A mai napon várhatóan valamennyien visszatérhetnek otthonukba. 

Nincs már szükség homokzsákos védekezésre Pakod, Zalaszentiván, Szécsisziget, Kerkaszentkirály településeken. A megye egyik útjának egy szakaszát a felázott töltés miatt lezárták a forgalom elől, ez hatvan embert érint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.