Belviszály Füreden: menesztették Orbán bizalmasát

Felmentette tisztségéből Balatonfüred alpolgármesterét, Doncsev Andrást, Orbán Viktor egykori tanácsadóját, sajtótitkárát csütörtök reggel a város jobboldali többségű közgyűlése. A döntés az elmúlt hetek eseményei nyomán aligha nevezhető váratlannak: Bóka István polgármester és Doncsev András között végérvényesen megromlott a viszony.

Rendkívüli, zárt ülésen visszavonta Doncsev András külsős, társadalmi alpolgármester megbízatását Balatonfüred képviselő-testülete csütörtök reggel. Az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent indoklás szerint „a társadalmi megbízású alpolgármesterség, mint jogi intézmény nem tudott megfelelően működni a városban, a polgármester és az alpolgármester között a kapcsolat formálissá vált.”

A testület döntése némiképp meglepő, hiszen Doncsev András egykor Orbán Viktor tanácsadója, sajtótitkára volt, ráadásul – mint azt kérdésünkre elmondta  - ma is „munkakapcsolatban áll a kormányfővel.”  Nem mellékes az sem: éppen Bóka István polgármester (Fidesz) hívta Füredre tavaly nyáron Doncsevet. Annyiban viszont mégsem váratlan a döntés, hogy Doncsev és Bóka között végérvényesen megromlott a viszony, az elmúlt napokban pedig már a nyilvánosság előtt is komoly szópárbajt vívtak.

Doncsev keményen bírálta a polgármestert nem sokkal azután, hogy felröppentek a hírek esetleges távozásáról. A Balatonfuredma.hu-nak azt mondta: Távozik családjával Balatonfüredről, mert nem kívánja őket kitenni annak a támadássorozatnak, mely a következő napokban várható.

Mint fogalmazott, „a polgármester úr berendelt az irodájába egy négyszemközti beszélgetésre, és tájékoztatott arról, hogy az elmúlt napokban hat nagyon komoly névtelen feljelentés érkezett ellenem, melyek arról szólnak, hogy nem vagyok hozzá lojális, ezért kezdeményezni fogja a pozícióm megszüntetését.” Egy másik nyilatkozatában pedig az 50-es és 60-as éveket időzőnek nevezte menesztése hírének kiszivárogtatását a volt alpolgármester.

Doncsev András – aki már el is költözött a városból - érdeklődésünkre nem kívánt részletekbe bocsátkozni menesztése okairól, mivel lezártnak tekinti az ügyet. Mindössze annyit közölt: „Két ember közötti konfliktusról szólt ez a történet, nem pedig fideszes belviszályról, hiszen nem is vagyok tagja a párnak. Bóka úrral nem sikerült olyan együttműködést kialakítani mint, amit szerettem volna. A döntést tudomásul vettem, annak módját azonban elfogadhatatlannak tartom, hiszen munkámat nem érte bírálat.” Doncsev András külön nyomatékosította: „Bár többen is emlegetik a kormányfőhöz fűződő viszonyomat, a Füreden történteknek ahhoz semmi köze .”

Bóka Istvánt nem sikerült elérnünk, ám álláspontja ismert a Balatonfüred hivatalos honlapján megjelent interjúból. Ebben azzal indokolta Doncsev menesztését: „Nem alakult ki közöttünk bizalmi kapcsolat, ami lehet, hogy az én hibám is, de e nélkül nem lehet együtt dolgozni. Az elmúlt pár hónapban teljesen formális volt a kapcsolatunk, nem alakult ki bizalom, kollegiális viszony, nem titkolom azt sem, hogy több, számomra mértékadó ember panaszt tett rá. Másrészt nem láttam tevékenységében azt a nóvumot, azt a többletet, ami indokolta volna, hogy alpolgármesterként tovább irányítsa ezt a területet.”

Bóka István az idei balatonfüredi Anna-bálon a tavalyi bál szépével, Kocsis Korinnával
Balatonfüred, 2011. július 23. A tavalyi Anna-bál szépe, Kocsis Korinna táncol Bóka István polgármesterrel a 186. alkalommal megrendezett balatonfüredi Anna-bál nyitótáncán, az Anna Grand Hotel kertjében. MTI Fotó: Mohai Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.