Nem ismerik az V. kerületi tékozlást vidéken

Nem fenyegeti az V. kerületihez hasonló ingatlanbotrány a nagyvárosokat. Mint megírtuk, a fővárosi kerületek döntő többsége nem ad, vagy szigorú feltételekhez köti az üzlethelyiségek bérlőinek juttatott vételárengedményt. Vidéki tudósítóink körképéből most kiderül: a nagyvárosok inkább bérbe adják üzleteiket.
Pécs szívében nem adnak el önkormányzati ingatlant
Pécs szívében nem adnak el önkormányzati ingatlant
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A pécsi önkormányzat mintegy ezer nem lakáscélú helyiséget kínál bérbeadásra, ezekből háromszáz található a belvárosban vagy közelében. A központi ingatlanokat évek óta nem értékesítik, s nem is tervezik eladásukat – mondta Barna Béla, a vagyonkezelő cég vezetője. Akkor lehet szó értékesítésről, ha egy sok éve üresen álló ingatlan nagyon rossz állapotú, és felújítása nem kifizetődő a város számára. Ha a Pécs Holding elad egy üzlethelyiséget, a bérlő nem kap kedvezményt. A vételárat három szakértő véleménye alapján állapítják meg. Amúgy a pécsi sétálóutcák üzleteinek 15 százaléka – a válság és a plázák hatására – 2008 után bezárt. A holding ezeket sem adta el, hanem 2013 nyarán elindította a Belváros újratöltve programot: nonprofit szervezetek pályázhatták meg az üzleteket.

Debrecenben az önkormányzati tulajdonú Cívis Ház Zrt. által kezelt üzlethelyiségek 80 százaléka a társaság tulajdonában van, 20 százalékot a várossal kötött szerződés alapján hasznosít. Kováts Ákos, a társaság vezérigazgatója elmondta: önkormányzati tulajdonú helyiség esetén a bérlőt elővásárlási jog illeti meg, míg a Zrt. tulajdonában lévő helyiségekre ilyen kötöttség nincs. Vételárkedvezményt egyik esetben sem adnak. A Cívis Ház tulajdonában lévő üzleteket tízévi bérleti díj összegén vagy értékbecslők által megállapított forgalmi értéken lehet értékesíteni. A Cívis Ház tulajdonában és kezelésében lévő üzlethelyiségekből jó néhány éve nem történt eladás.

Győrben a fő szabály szerint nem értékesítenek üzlethelyiségeket, bérbe adott ingatlanokat főleg nem. Feleslegessé váló és gazdaságosan nem fenntartható üzleteket eladnak, de kizárólag licit útján. A bérlőnek csak akkor lenne elővételi joga, ha határozatlan időre kapná meg a bérleményt, ám ezekre a város határozott idejű szerződést köt.

Szegeden nem kapnak árkedvezményt a bérlők, akiket a lakástörvény alapján illet meg elővásárlási jog. Az üzlethelyiségek eladási ára a forgalmi érték, amelyet egy összegben kell megfizetni. Az utóbbi három évben mindössze öt üzletet értékesítettek: négyet pályázati úton, egyet a bérlő vásárolt meg.

Miskolcon sem adnak kedvezményt a bérlőknek. Ráadásul az elmúlt években kizárólag üres üzlethelyiségeket értékesítettek piaci alapon, nyílt pályáztatás és versenytárgyalás után.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.