Belháború vagy választási helyezkedés zajlik a rendőrségen?

Hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség ismeretlen tettesek ellen az ORFK Gazdasági Főigazgatósága egyes szerződéseivel összefüggésben. A Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen e-mailben tett feljelentés ügyében feljelentés-kiegészítést rendeltek el. Bennfentesek összefüggést sejtenek a két ügy között.

Bencze József altábornagy feljelentése nyomán hétfőn nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség az ORFK gazdasági főigazgatósága által kötött egyes megbízási és vállalkozási szerződésekkel összefüggésben - tudta meg a Népszabadság Fazekas Gézától, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjétől. Az országos rendőrfőkapitány azt követően tett feljelentést az ügyészségen, hogy az ORFK belső ellenőrzési szolgálata a főkapitány által elrendelt vizsgálatról készült összefoglaló jelentésében több szabálytalanságot tárt fel egyes szerződésekkel kapcsolatban, illetve többet előnytelennek ítélt a rendőrség szempontjából.

Bár az ügyészség - mint azt Fazekas Géza hangsúlyozta - ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, az a tény, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség az illetékes, azt feltételezi, hogy a nyomozás keretében az ORFK hivatalban lévő gazdasági főigazgatója, Sipos Gyula tábornok büntetőjogi felelősségét is vizsgálhatják majd. Rendőrségi források szerint a gazdasági főigazgatóságon a belső vizsgálat befejezésének és az ügyészségi feljelentés hírére többen máris csomagolni kezdtek.

Úgy tudjuk, a belső ellenőrzés rábukkant két szerződésre, amelyet ugyanazzal a céggel kötöttek meg, s amelynek a teljesítése címén a vállalkozás ugyanazt az a dokumentációt kétszer is megpróbálta eladni az ORFK-nak. Miután erre fény derült, a rendőrség a második teljesítés díját visszafizettette a céggel.

Ugyancsak hétfőn feljelentés-kiegészítést rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen e-mailban, álnéven tett feljelentés tárgyában. A feljelentés írója hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolta meg az országos rendőrfőkapitányt, amiért engedélyezte egy saját tulajdonú budapesti lakással rendelkező tábornoknak, hogy önkormányzati támogatással újabb lakáshoz jusson. A főkapitány egyik szolgálati autóját állítólag rendszeresen az élettársa használja és rendőrségi benzinkártyával tankolja, (emellett kétszer össze is törte, ami plusz másfélmillióba került a rendőrségnek.

A nyomozó főügyészség szerint ahhoz, hogy eldönthessék, létezik-e az ügyben a nyomozás elrendeléséhez szükség gyanú vagy nem történt bűncselekmény, és ezért el kell utasítaniuk a feljelentést, további adatok beszerzése szükséges.

Rendőrségi források rámutattak: Tóth Gábor budapesti és Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen kevéssel azután tettek feljelentést álnevet használó ismeretlenek, hogy az ORFK belső ellenőrzése vizsgálni kezdte a gazdasági főigazgatóság szerződéskötési gyakorlatát. Úgy tudjuk, a rendőrségen „fű alatt" már terjed Bencze József főkapitány és más rendőri vezetők illegálisan lemásolt menetlevelei, de nem zárható ki, hogy más dokumentumok is közkinccsé válnak az elkövetkező napokban, hetekben.

A rendőrségen kormányváltás előtt mindig nagy a helyezkedés, és a jobb (magasabb) pozíció megszerzése (vagy pusztán a hivatalban lévő vezetés helyzetének) érdekében eddig sem válogattak a rendőri vezetők és patrónusaik az eszközökben. A politikai helyezkedéssel egybeforró belháború legfőbb eszköze most a feljelentés. Ha más állna az ügy hátterében, nem most szivárgott volna ki, hogy a főkapitány élettársa töri a szolgálati autókat, hanem akkor, amikor az esetek állítólag megtörténtek.

Bencze József
Bencze József: Ne a pillanatnyi politikai érdekek szabjanak irányt!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.