Belénessy hathavi fizetéssel távozik

Idén december 31-i hatállyal Belénessy Csaba távozik a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatói posztjáról, és nyugdíjba vonul. Távozásakor hathavi fizetésének megfelelő összeget kap.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta, a testület szerdai ülésén közös megegyezéssel felbontotta Belénessy Csaba vezérigazgatói szerződését. A megállapodás szerint Belénessy távozásakor hathavi fizetésének megfelelő összeget kap.

A hivatalos adatok szerint az MTI vezérigazgatójának a havi bruttó fizetése 1,9 millió forint. Így Belénessynek bruttó 11,4 millió forint jár távozásakor. Mivel nyugdíjba vonul, rá nem vonatkozik a kétmillió forint feletti végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó.

Balogh László elmondta, a parlamenti pártok delegáltjaiból álló testület egy tartózkodás mellett szavazta meg a szerződés felbontását és a hathavi bér kifizetését. Az elnök szerint ez egy méltányos ellátás. A közmédiarendszer átalakításakor az új felállásban is vezető tisztséget betöltő személyeknek, köztük Belénessy Csabának, az MTI egykori alelnökének a korábbi szerződése alapján járt volna külön juttatás, más vezetővel együtt azonban ezt nem vette fel.

Balogh László szerint az utódlásról még korai beszélni. A kuratórium elnökeként most hivatalosan tájékoztatja a Médiatanácsot az MTI vezérigazgatójának december 31-ével történő távozásáról. A médiatörvény alapján a Médiatanács két személyt jelöl majd a vezérigazgatói posztra, a jelöltek meghallgatása utána a Közszolgálati Közalapítvány választja ki a vezérigazgatót. Az első körben kétharmados, a másodikban azonban már feles többség is elég a vezérigazgatók megválasztásához.

Belénessy távozásához nyilvánvalóan hozzájárult, hogy június 1-jével leépítették a Magyar Távirati Irodát. A nemzeti hírügynökség az MTV-hez, a Duna TV-hez és a Magyar Rádióhoz hasonlóan 49 fős csontvázintézménnyé zsugorodott össze.

A leépítés hátterében pedig az állt, hogy több mint egy éve komoly pozícióharc dúlt az MTVA és az MTI vezérigazgatója között. Az már az év elején látszott, hogy a háborút nagy valószínűséggel az MTVA nyeri meg, mert a távirati iroda 2012-es költségvetését a tavalyi 2,5 milliárdról 1,3-ra csökkentették. A médiaszolgáltatási alap a napokban bejelentett, 250-260 dolgozó elbocsátásával járó újabb csoportos létszámleépítése leginkább a hírügynökségi területen dolgozókat érintheti.

Belénessy Csaba
Budapest, 2010. november 18. Belénessy Csabát, a Magyar Távirati Iroda (MTI) stratégiai alelnökét választotta a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma az MTI vezérigazgatójává. A felvétel 2008. január 7-én készült. MTI Fotó: Kovács Attila A hírrel kapcsolatban szabadon felhasználható felvétel!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.