Gáncsolásra taposóaknával válaszol a Fidesz

A bíróság szerint jogunk van tudni, visszaéltek-e a választási ajánlásunkkal - a Fidesz rögtön módosítaná is a törvényt, nehogy tényleg kiderülhessen.

A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik "az információs önrendelkezés jogát lábbal tipró", az ajánlóívek adatainak megismerhetőségéről szóló javaslat ellen, és ha elfogadják, a párt az Alkotmánybírósághoz, valamint a nemzetközi emberjogi egyezmények betartását felügyelő nemzetközi intézményekhez fordul.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) korábban arról tájékoztatott: a Fővárosi Törvényszék döntése szerint megismerhetik a választópolgárok az országgyűlési választásokon használt ajánlóíveket, vagyis megtudhatják, hogy visszaéltek-e az adataikkal. Ehhez képest a Fidesz etörölné a visszaélések feltárásának utolsó lehetőségét is a jelöltállítási eljárás taposóaknaként elrejtett módosításában. "Az országgyűlés az önkormányzati választási rendszer átszabását is rögzítő törvénymódosításban lehetetlenné tenné, hogy az állampolgárok megtudják: mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik".

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke csütörtöki közleményében úgy fogalmazott: a TASZ "megint beleköpött a kormánypárt levesébe", és azt is észrevette, hogy a kormány ezt a későbbiekre nézve lehetetlenné tenné egy az önkormányzati választási rendszer módosítására benyújtott, "amúgy is nagy fölháborodást kiváltó törvényjavaslatban elrejtett rendelkezéssel".

Molnár Csaba szerint a Fidesz ismét a tőle megszokott módon reagál a neki nem tetsző ítéletre: "ha a bíró megállapítja, hogy az állampolgárnak valamire joga van, sürgősen törvényt hoz, amellyel ezt a jogot megvonja". A DK tiltakozik a törvényjavaslat ellen, elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz, valamint a nemzetközi emberjogi egyezmények betartását felügyelő nemzetközi intézményekhez fordul - tudatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.