Békesi: a magyar társadalom fillérekért megvehető

Borzasztó állítás, de sajnos igaz, hogy a magyar társadalom fillérekért megvehető: egyetlen hónap alatt 500 ezer ember ment vissza a Fideszhez a rezsicsökkentés hatására – mondta Békesi László volt pénzügyminiszter.

A hiányt leszorító erőszakos intézkedésekkel az Orbán-kormány föláldozta a magyar gazdaság növekedési képességét – magyarázza Békesi László, hogy milyen árat fizetünk azért, hogy az ország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.

A Népszavának nyilatkozó egykori pénzügyminiszter szerint most ugyan dübörög a kormányzati sikerpropaganda, de a növekvő terheket a jövőben meg kell fizetni, vagyis elmaradnak beruházások, nem fog nőni a kapacitás és a foglalkoztatottság, rosszabbodni fog a szolgáltatások színvonala.

Mint Békesi László a lapnak elmondja: "könnyen el tudom képzelni, hogy ha nagy baj van, béremelésekkel vagy a 13. havi nyugdíj visszaállításával újabb másfél millió szavazót szerezhetnek. Ez spekuláció, a lényeg, hogy Orbánék számára megvan a nagyobb mozgásszabadság egy lazább költségvetési politikára".

A volt pénzügyminiszter szerint az ország vezetői alapvetően nem az államháztartás nagy elosztási rendszereinek szerkezeti reformjával, hosszú távon fenntartható kiadáscsökkentéssel alapozták meg a hiány mérséklését, hanem durva adóemelésekkel. Van kiadáscsökkentés, ez kétségtelen, de fűnyírószerű. Emiatt az ellátórendszerek túlnyomó többsége elérte teljesítőképessége határát, vagy már túl is van azon. Romlik az ellátás színvonala – akár egészségügyről, akár oktatásról vagy közművekről van szó – anélkül, hogy a hosszú távú üzemeltetés feltételei javulnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.