Békéscsabai jelöltállítás: megnézheti magát a felelős

A PM olyan hibát követett el, ami után a bíróság joggal mondhatta, hogy a közös ellenzéki jelölt nem vehető nyilvántartásba. Ennek meglesz a személyi konzekvenciája - közölte Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) hibát követett el a békéscsabai időközi választás jelöltállításakor, ennek meglesz a személyi konzekvenciája - mondta Bajnai Gordon kedden sajtótájékoztatón. Az Együtt-PM szövetség vezetője ezt Jávor Benedek PM-társelnök szavaira hivatkozva közölte. Bajnai Gordon azt mondta: a PM olyan hibát követett el, ami után a bíróság - bár dönthetett volna másképp is - joggal mondhatta, hogy a közös ellenzéki jelölt nem vehető nyilvántartásba.

Békéscsabán november 10-én az ötös számú egyéni választókerültben tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást Köles István (Fidesz-KDNP) képviselő halála miatt. A választáson nem indulhat az MSZP, az Együtt 2014, a PM, a DK és a Liberálisok közös jelöltje, mert a PM az előírtnál régebbi bírósági végzéssel igazolta működését. Mesterházy Attila MSZP-elnök az ezzel kapcsolatos kérdésre megerősítette: hogy hasonló eset ne fordulhasson elő, a szocialisták a jövőben közös jelölés esetén is gyűjtenek önállóan az induláshoz szükséges aláírásokat.

Egy másik kérdésre Bajnai Gordon elmondta: nincs szó arról, hogy az Együtt és a PM egyesülne, mivel a két szervezet között egyes ügyekben véleménykülönbségek vannak. Ugyanakkor hozzátette: lesz megoldásuk arra, hogy egyetlen kormányváltó szavazat se vesszen el a választási rendszer "csapdái" miatt. (Ha ugyanis a két párt nem egy jelölőszervezetként indul a parlamenti választáson, öt- helyett tízszázalékos küszöböt kell elérniük.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.