Békés tiszta vizet kér a pohárba

Magyarország három év hosszabbítást kért Brüsszeltől, mert a múlt év végére nem tudta teljesíteni, hogy például a Dél-Alföldön literenként tíz mikrogramm alá csökkentse az ivóvíz arzéntartalmát.

A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium Tanácsának elnöke, Molnár Béla, aki egyben Orosháza fideszes alpolgármestere, elmondta: Magyarország korábban azt vállalta, hogy 2009 decemberének utolsó napjaira az Európai Unió által elfogadott mérték alá csökkenti az ivóvíz arzéntartalmát. csakhogy eddig a térségben még nem indultak el a szükséges fejlesztések. A régiós program, amely 218 dél-alföldi települést érint, még mindig az előkészítésnél tart. A konzorcium másfél milliárd forintból beszerezte egyebek mellett a vízjogi engedélyeket, költség-haszon számításokat végzett és elkészíttette a megvalósíthatósági tanulmányokat is.

Időközben azonban több alprojektre bontották a régiós tervezetet, így például Békés megyében önálló társulásokba szerveződnek a közép-békési, az orosházi térségek önkormányzatai, valamint több, kisebb alrégió is. Az új társulások a közeli napokban, hetekben hivatalosan is megalakulnak, így dönthetnek a pályázaton való részvételről, s ennek eredményeként júniusra benyújthatók a társulások programjai a Környezetvédelem és Energia Operatív Program (KEOP) biztosította alapra.

Molnár Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a csatlakozó településeknek valójában arról kellett dönteniük, részt akarnak-e venni a programban, vagy esetleg önállóan gondoskodnak a jó minőségű vízről. Első esetben a költségek tíz vagy húsz százalékát, a második esetben viszont a teljes beruházást finanszírozniuk kell.

Pelcsinszki Boleszláv (SZDSZ), Körösladány polgármesterének tájékoztatása szerint a város aláírta a közép-békési társuláshoz való csatlakozási szerződést. Ugyanakkor Körösladánynak - a pesszimista és az optimista számítások alapján - önrészként több mint ötven- vagy százmillió forintot kellene biztosítania. A polgármester ezért csak záradékkal írta alá a szerződést, mert nem ismeri a hozzájárulás pontos összegét.

Molnár Béla elismerte, valóban nincs még végleges információ arról, hogy a program uniós és központi költségvetési finanszírozása mekkora arányú lesz. "A tíz vagy húsz százalékos önkormányzati saját erő még mindig nagyságrenddel kevesebb, mintha az ivóvízminőség-javító program költségeit a településeknek száz százalékban maguknak kellene állniuk" - szögezte le. Hozzátette, valószínűleg Magyarország kérelmét Brüsszelben jóvá fogják hagyni, vagyis újabb három évvel meghosszabbítható a derogáció, ám utána már mindenképpen biztosítani kell a lakosságnak a kiváló minőségű ivóvizet.

Napjainkra például a Békés megyében érintett települések 95 százaléka jelezte csatlakozását egy-egy társuláshoz, így a tőlük megszerezhető információk alapján júniusra elkészíthetők a pályázatok. Ez esetben pedig tarható lesz a várhatóan újabb hároméves határidő, és a húszmilliárd forintos beruházás eredményeként mindenhol jó minőségű víz folyhat a csapokból Békésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.