Bekeményít az Omninvest

Kemény fellépést ígér a H1N1 vírus elleni oltóanyagot gyártó Omninvest arra az esetre, ha folytatódik a vakcinával kapcsolatos pánikkeltés és rémhírterjesztés - hangzott el a cég sajtótájékoztatóján.

Németh Zsolt szóvivő tételesen cáfolta az Omninvest által valótlannak, sőt butaságnak tartott híreket, s megerősítette a pilisborosjenői gyártó bázis többször hangoztatott korábbi álláspontját, miszerint az új influenza elleni vakcina hatásos és ártalmatlan, mellékhatásai igen csekélyek az esetleges fertőzés következményeihez képest.

A szóvivő az új vakcina túl „gyors" előállítását hangoztató érvelésre válaszul visszakérdezett: mihez képest? Mint mondta, a 15 éves gyártói tapasztalattal rendelkező Omninvest kiváló technológiai háttérrel rendelkezik, melynek révén eddig több mint 20 millió adag influenza elleni vakcinát állított elő. A H1N1 elleni oltóanyag egy kipróbált termék új változata. Olyan ez, mintha egy cég a málnaszörp gyártásáról a bodzaszörp készítésére állt volna át - fogalmazott. A technológia ugyanaz, csupán az alapanyag (ez esetben az elölt vírustörzs) más. Hozzátette: épp az elölt vírustörzs az oka annak, hogy a beadott oltástól nem lehet influenzát kapni, mint ahogy azt többen állítják.

A szóvivő cáfolta, hogy nem végezték volna el az ilyenkor kötelező klinikai vizsgálatokat. 352 felnőtt kapta meg a tesztoltást - mondta -, közülük 176 embert egyszerre oltották be a szezonális és az új influenza elleni vakcinával. A 3 és 18 év közötti korosztályból 58 fiatalon tesztelték az új vakcinát, a klinikai tapasztalatokat tartalmazó adatokat pénteken nyújtották be az OGYI-nak - fűzte hozzá a szóvivő. Az oltási engedély akár egy héten belül ez esetben is rendelkezésre állhat. Németh Zsolt szerint a 6- 36 hónapos kicsik közül az előírásnak megfelelően 10 gyermek kapta meg a próbaoltást, hogy bizonyított legyen: ártalmatlan számukra a vakcina, ugyanis súlyos járvány esetén ezt a korosztályt is oltani szükséges.

Az oltás állítólagos „komoly" mellékhatásairól szóló híresztelésekkel összefüggésben a szóvivő azt mondta: az eddig beoltottak visszajelzései alapján legfeljebb a karban érzett enyhe fájdalommal, lokális bőrpírral, esetleg kisfokú fejfájással lehet számolni. Hőemelkedést csak egy-két esetben tapasztaltak. Németh Zsolt „marhaságnak" nevezte az oltóanyagot gyártó cég felelősségének áthárításáról terjengő mendemondákat. Úgy fogalmazott: a vakcina forgalomba hozatalának egyik alapfeltétele, hogy a gyártó rendelkezzen úgynevezett termékfelelősség-biztosítással, amit az Omninvest is be tud mutatni.

Rémtörténetnek felel meg, hogy éles helyzetben, klinikai vizsgálatok nélkül dobtuk piacra a H1N1 elleni vakcinát, mint ahogy nem felel meg a valóságnak az a hír sem, miszerint egy 80 évvel ezelőtti vírustörzset építettünk be az oltóanyagba - tette hozzá Németh Zsolt, kiemelve: minden évben a WHO ajánlásában szereplő vírustörzzsel dolgoznak.
A szóvivő kikérte magának, hogy az Omninvestet többen összefüggésbe hozzák egy állítólagos gyógyszermaffiával. Mint mondta, nem az Omninvest találta ki, hogy világjárvány van. A 100 fős csapat saját családját, illetve a magyarokat védi a cég által gyártott új vakcinával, s nem engedhetik tovább, hogy hozzáértésüket, jó szándékukat kikezdjék. Ezért keményen fel fognak lépni az igaztalan támadásokkal és támadókkal szemben, akár a törvény eszközeivel is - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.