Munkahelyi ajánlószelvény-gyűjtés: az LMP szerint törvénysértő a tilalom

Törvénytelen az LMP szerint a választási bizottság állásfoglalása, miszerint nem lehet ajánlószelvényeket gyűjteni munkahelyeken, például könyvesboltban vagy italkimérésben. Schiffer András szerint ez a törvény kiforgatása, pártja pedig nem hajlandó felszámolni gyűjtőpontjait.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint törvénytelen az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői állásfoglalása arról, hogy nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni munkahelyen; az LMP azonban nem számolja fel a gyűjtőpontjait - mondta Schiffer András, az LMP országos listavezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte az állásfoglalás - amely szerint nem lehet ajánlószelvényeket gyűjteni munkahelyeken, így például könyvesboltokban vagy italkimérésekben sem - szembemegy a jogalkotó eredeti szándékával, a liberális jogállamiság eszméjével, és tovább szűkíti a politikai kínálatot. Az LMP nem számolja fel a gyűjtőpontjait - jelentette ki a listavezető.

Schiffer András úgy vélekedett, 1989-ben a választójogi törvényben azért fogalmazták meg a munkahelyeken való ajánlószelvény gyűjtésének tilalmát, hogy ne lehessen a függő helyzettel visszaélve politikai állásfoglalásra késztetni a munkaviszonyban lévőket. Kiemelte, munkahelyeken nem gyűjtenek ajánlószelvényeket, egy üzletben vagy egy kocsmában a munkaviszonyban állóktól nem kérnek ajánlószelvényt, itt a vendégek adhatják le önként ezeket.

Elmondta még, hogy a szervezet gyűjtőpontjait egyre intenzívebben keresik föl, hogy leadják a szelvényeket. "Nem hátrálunk meg, a kampányt úgy folytatjuk, ahogy eddig" - fogalmazott. Egyébként több párt, illetve jelölt is felsorolta a honlapján vagy a szórólapjain, hogy mely üzletekben, kávézókban, kocsmákban vagy akár szépségszalonokban lehet leadni számára ajánlószelvényeket, és bár az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint munkahelyeken munkaidőben tilos a gyűjtés, a testület állásfoglalása nem kötelező a többi választási szervre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.