Békemenetesek provokálták az éhségmenetelőket, Kubatovnak bejön

A békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) helyezte el a Parlamentnél a „Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!” feliratú transzparenst, amely alaposan felbőszítette a kormány intézkedései ellen hétfő délután tüntető éhségmenetelőket. A szervezet nem kért engedélyt a molinó elhelyezésére, mert, mint fogalmaztak, „flashmob-jelleggel” tették ki azt. A CÖF szerint azért csak transzparens, és nem újabb békemenet várta a demonstrálókat, mert nem akartak feszült szituációt teremteni.

Az ország tucatnyi településéről indult, munkát és tisztességes béreket követelő éhségmenetek hétfő délután értek a Parlamenthez, hogy egy nagy, közös demonstráción tüntessenek a kormány foglalkoztatás- és szociálpolitikája ellen. Noha az MSZP által támogatott menetek mindvégig szervezetten, békésen vonultak, a Parlamentnél sokáig úgy tűnt hétfő délután, hogy felbomlik a rend. A demonstrálókat ugyanis az Országház parkolója mellett hatalmas transzparens várta. Az volt ráírva: „Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!”

A molinó miatt egy emberként háborodtak fel a tüntetők, ezért sokan megpróbáltak a Parlamenthez vonulni. Annak ellenére is, hogy egy ideig rendőrsorfal állta útjukat. Végül a demonstrálók egy része eljutott a molinóhoz, s megpróbálták leszedni azt, de nem jártak sikerrel.

A tüntetők közül többen is úgy vélték, aljas, sértő, megalázó a transzparens, hiszen az éhségmenetelők több száz kilométert gyalogoltak önként csak azért, hogy emberhez méltó megélhetést követeljenek a kormánytól. Török Zsolt, az MSZP szóvivője a hétfői tüntetésen provokációnak, aljasságnak nevezte a transzparenst.

Mivel már a hétfő esti tüntetésen is sokan úgy vélték, hogy a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) helyezhette el a jókora feszültséget szító molinót, felhívtuk a szervezet elnökét, Csizmadia Lászlót: Valóban ők tették ki a transzparenst?. „Igen, mi voltunk, természetesen vállaljuk tettünket”- fogalmazott megkeresésünkre.

Mint elmondta, első terveik szerint békemenetet szerveztek volna hétfő délutánra, amikor az éhségmenet tagjai a Parlamenthez érnek. Ezt azonban – fogalmazott – végül elvetették: „Nem akartunk olyan szituációt teremteni, ami feszültséget okozott volna, vagyis a békesség kedvéért tettünk le az újabb békemenet megszervezéséről. Annak ellenére is, hogy úgy kellett visszatartani a békemenet részvevőit.” Mindezek után döntöttek úgy, hogy „egyfajta flashmobként” elhelyezik a molinót. Arra a kérdésünkre, hogy kértek-e, kaptak-e engedélyt a transzparens elhelyezésére, úgy felelt: nem, hiszen flashmob jellegéből adódóan nem szükséges. Hozzátette: szimpatizánsaik segítségével vasárnap estére készült el a molinó, s még aznap el is helyezték azt.

A CÖF elnöke arra a felvetésünkre, hogy bár állítása szerint nem akartak feszültséget kelteni, több száz tüntető érezte megalázva, megsértve magát a felirat miatt, úgy reagált: - Alighanem félreértelmezték a feliratot. Mi természetesen nem a szegényeket, elesetteket bántottuk, nem ellenük irányult az akció, hiszen mi mindig is mellettük álltunk, és folyamatosan értük dolgozunk. Az üzenet a szocialistáknak szólt, mert rátelepedtek az éhségmenetre, politikai akciójukká tették azt, és megaláztak embereket azzal, hogy hóban, fagyba az utcára küldték őket.

Elégedett a CÖF akciójával Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója. Erre utal legalábbis az, hogy Facebook-oldalán a transzparenst megörökítő fényképet azzal kommentálta: „Szerintem a nap fricskája. Hataloméhség szót először én használtam, lenyúlták, de nem érdekel :-)”

A botrányt kiváltó transzparens a parlamentnél - az éhségmenetben többen feldühödtek
A botrányt kiváltó transzparens a parlamentnél - az éhségmenetben többen feldühödtek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.