Az Orbán-kormány azért jól kijön a horvát jobboldallal

Lényegében egyetértettünk a migránsválság minden elemét illetően – közölte Áder János, miután Budapesten tárgyalt horvát kollégájával.

A magyar államfő a Kolinda Grabar-Kitaroviccsal közös sajtótájékoztatón felsorolta, milyen lépéseket tart szükségesnek a krízis kezeléséhez: a határvédelem és a görög–török határ megerősítését, újabb menekülttáborok építését a válságövezetekkel szomszédos országokban. Szerinte szükség van arra, hogy az ENSZ emelje a Közel-Keleten élő menekültek segítésére szánt összeget. „Egyikünk sem tekinti megoldásnak a kvótát” – jelentette ki Áder, hozzátéve, hogy ha már kvóta, akkor annak világméretűnek kell lennie.

Kolinda Grabar-Kitarovic és Áder János. Együtt lépnek
Kolinda Grabar-Kitarovic és Áder János. Együtt lépnek
Bruzák Noémi / MTI

Grabar-Kitarovic közölte, hogy mindezzel egyetért, és annyit tett hozzá, a menekültválság hosszan tartó lesz. Hangsúlyozta, hogy a menekülteket és a gazdasági migránsokat el kell egymástól választani. Arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha Magyarország lezárná a közös határt –hiszen kész a kerítés –, úgy válaszolt: minden országnak saját döntése, mi módon fogadja be a migránsokat.

Áder és a konzervatív párt támogatásával választást nyerő kollégája sokkal jobban megértették egymást, mint Orbán Viktor és az általa a Szocialista Internacionálé megbízottjának nevezett baloldali horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic. Úgy fest, hogy a magyar kormány kész lehet engedményt tenni a horvát jobboldalnak. Az Origo úgy értesült, hogy még egy hónapig nem lesz határzár Horvátország felé – a döntéssel ugyanis a kormány megvárja a november 8-i horvátországi választás eredményét.

Sophia akcióban

Tegnap óta hat hadihajó és egy olasz repülőgép-hordozó cirkál a Földközi-tenger déli részén, hogy szükség esetén feltartóztassa, átkutassa, lefoglalja és átirányítsa a gyaníthatóan embercsempészek által birtokolt, az európai partok felé tartó hajókat és vízi járműveket. Az Európai Unió idén júniusban kezdett haditengerészeti művelete ezzel a második szakaszába lépett, és immáron arra irányul, hogy lehetőleg megállítsa az unióba irányuló embercsempészetet és megakadályozza a tragikus baleseteket.

Az uniós flottának arra egyelőre nincs felhatalmazása, hogy a líbiai partok mentén járőrözzön és még indulás előtt lefoglalja a csempészhajókat. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az EU megkapja az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását és Líbia engedélyét, amire jelenleg nem sok remény mutatkozik. A Sophia nevet viselő haditengerészeti művelet október végéig további hajókkal és katonai repülőgépekkel egészül ki tagállami felajánlások alapján. (Halmai Katalin)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.