Bekamerázzák a főváros legdurvább aluljáróit

Három éven belül bekamerázzák Budapest 15 legfrekventáltabb aluljáróját, nyolcat pedig teljesen felújítanak. Rájuk is fér, a pár éve épült, és a 4-es metrónak szánt Bocskai úti létesítményt például már fertőtleníteni és részben elfalazni is kellett a "beköltözők" miatt.

A rendőrséghez és a közterület-felügyelethez bekötött térfigyelő kamerarendszert épít ki a főváros a 15 kiemelt aluljáróban; a hároméves program keretében első lépésben a Blaha Lujza téren, a Ferenciek terén és az Astorián építik ki a hálózatot - jelentette be egy pénteki háttérbeszélgetésen Hagyó Miklós (MSZP), városüzemeltetési főpolgármester-helyettes.

A főváros kezelésében 57 aluljáró van, ezek közül 15 számít kiemelt fontosságúnak. Utóbbiakat 2010-re mind bekamerázzák, ez 410 millió forintba kerül. 2011-ben és 2012-ben pedig a többi húsz aluljáróba kerülnek robotszemek. Az aluljáró lépcsőit fix, a többi területet pedig távirányítású kamerákkal figyelik majd. A rendszert a rendőrséggel egyeztetve építik ki, figyelemmel a személyiségi jogi jogszabályokra és az ombudsman állásfoglalásaira.

Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetője szerint tájékoztató táblákkal is felhívják a járókelők figyelmét, hogy megfigyelt területen járnak.

A teljes kamerarendszer kiépítése - amely az első ilyen lesz Budapesten - összesen mintegy 750 millió forintba kerül. Bielek Péter hozzátette: a már bekamerázott aluljárókat fokozott figyelemmel fogják takarítani, nyolc helyen pedig teljes műszaki felújítjást is terveznek, idén a Hungária körút-Ajtósi Dürer sor találkozásánál lévő létesítményben.

Az aluljárókban életvitelszerűűen tartózkodó hajléktalanok ügyében külön egyeztetéseket kezdeményez a főpolgármester-helyettes a kormányzattal és civil szervezetekkel. Hagyó szerint a kamerarendszer nem ellenük van, sőt őket is védi.Bielek Péter ehhez azt tette hozzá, hogy e kérdésben nincs egyértelmű jogi állásfoglalás, úgy vélte, ahhoz senkinek sincs állampolgári joga, hogy életvitelszerűen berendezkedjen az aluljáróban (más a helyzet mondjuk a közparkokkal) vagy odapiszkítson.

A budapesti aluljárók között sok elrettentő példa akad, a főváros tett ezek rendezésére erőfeszítéseket, de ezek nem hoztak tartós eredményt - fogalmazott Hagyó. A főváros egyik legújabb - a 4-es metró majdani állomásához kapcsolódó - aluljárójában, a Bocskai útnál valakik feltörték az egyik üzlethelyiségnek kialakított beugrót, beköltöztek oda, és vécének használták, a fertőzésveszélyesslé vált helyiséget a takarítás és fertőtlenítés után kénytelenek voltak elfalazni.

A nyilvános vécék terén is előre lépne a főváros. A köztéri illemhelyek üzemeltetését újra a csatornázási művek venné át. (Jelenleg alig negyven működőképes közvécé van az 1,7 milliós Budapesten, az FCSM vezetője szerint van olyan, már nem működő illemhely, ahová annyira otthonosan berendezkedtek, hogy az új "lakóknak" még rezsójuk és szobanövényeik is voltak odabent)

Hagyó azt várja, hogy 3-5 éven belül érezhetően változik a helyzet. Az FCSM először felméri a jelenlegi állapotot, aztán stratégiai tervet készít. Palkó György vezérigazgató szerint az előzetes értékelések szerint több mint 200 helyre kellene új nyilvános illemhelyet építeni, főként a turisztikailag frekventált területekre. "Nem járja, hogy a Budapestre busszal látogató turistáknak külön programpont felkeresni az egyetlen, működő belvárosi illemhelyet" - jegyezte meg.

Aluljáró Budapesten - Porlad felülről, rohad alulról
Aluljáró Budapesten - Porlad felülről, rohad alulról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.