Bekamerázott budapesti aluljárók

Négy fővárosi aluljáróban, a Deák téren, a Nyugati téren, a Ferenc körúton és a Nagyvárad téren építettek ki kamerarendszert, ezek központi fogadóállomását hétfőn adták át a józsefvárosi Mosonyi utcában.

A 150 millió forintos beruházást Demszky Gábor főpolgármester közlése szerint folytatják, a három éves felújítási program keretében további 29 aluljárót kameráznak be és így 374 készüléken keresztül figyelik majd azok forgalmát. A teljes aluljáró-rekonstrukció költsége 3,5 milliárd forint, ebből a 33 aluljáró bekamerázására 500 millió forintot költenek.

Demszky Gábor kiemelte, Budapest Európa egyik legbiztonságosabb városa, de egy városnak nemcsak biztonságosnak kell lennie, az ott élő embereknek is biztonságban kell érezniük magukat. Az idén 69 ezer bűncselekményt követtek el a fővárosban, ez az elmúlt évhez képest 12 százalékos csökkenést jelent. Ám a kedvező tendencia ellenére vannak olyan veszélyeztetett helyek, ahol nagyobb a bűncselekmények gyakorisága, ezek megakadályozására hirdette meg a fővárosi önkormányzat a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-vel közösen a hároméves aluljáróprogramot - mondta a főpolgármester.

A felújítás első ütemében négy aluljáróban készült el a biztonsági rendszer: a Deák téren, a Nyugati téren, a Ferenc körúton és a Nagyvárad téren, összesen 60, mennyezetre épített kamerával. Már a bejáratnál táblákon figyelmeztetik a járókelőket arra, hogy figyelik az aluljárót. A képek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Mosonyi utcai központjába futnak be. A rendszer bővítése után a BRFK Teve utcai és az FKF Akadémia utcai központjában is létesítenek egy-egy megfigyelőállomást.

Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese közölte, zömében vagyon elleni bűncselekményeket követnek el az aluljárókban. Tapasztalataik szerint azokon a helyeken, amelyeken kamerarendszert építenek ki, 50-60 százalékkal esik vissza a jogsértések száma. A rendszerről szólva elmondta: 24 órában figyelik az aluljárókat, s ha jogsértést tapasztalnak, azonnal értesítik a járőrszolgálatot vagy a közterület-felügyeletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.