Bejött a kormány kampánya, nő az idegenellenesség

A Publicus Intézet felmérése szerint ma már a többség nem gondolja úgy, hogy emberségesen kellene bánni a menekültekkel, a legtöbben pedig egyáltalán nem látnának szívesen menedékkérőt. A népszavazás a kutatás alapján könnyedén érvényes és eredményes lehet.
A magyarok döntő többsége, 78 százaléka úgy gondolja, hogy a menekültek veszélyesek, és az lenne a jó, ha Magyarországon nem telepednének le – derül ki a Publicus Intézet által, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatásból. Még többen vannak (83 százalék), akik szerint túl sok menekült érkezik Európába.

A Publicus adatai szerint egy év alatt az elmúlt egy évben érdemben növekedtek a menekültekkel szemben ellenérzések. Most a megkérdezettek többsége (50 százalék, 44 ellenében) nem gondolja úgy, hogy a menekülteket emberségesebben kellene kezelni, és kétharmad (63 százalék) szerint nem kötelességünk segíteni rajtuk. Az elmúlt egy évben mindkét mutató megfordult.

A kutatás alapján azonosítható egy kétharmados (67 százalék) menekültellenes csoport, és csak minden ötödik megkérdezett (18 százalék) szolidáris a menekültekkel. Minden társadalmi csoportban többségben vannak a menekültellenesek, leginkább az MSZP-szavazók (37 százalék), és a bizonytalanok (23 százalék), valamint a diplomások (40 százalék) és a fővárosiak (28 százalék), akik körében az átlagosnak nagyobb szolidárisak aránya.

A kormány által kezdeményezett, úgynevezett kvóta-népszavazáson a megkérdezettek 53 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Ez – hibahatáron belüli – növekedés az előző hónaphoz (50 százalék) képest. Legaktívabbnak a Fidesz (73 százalék) és Jobbik (57 százalék) támogatói tűnnek, míg legkevésbé a bizonytalanok (44 százalék) és az MSZP szavazók (31 százalék) ígérik biztosra a részvételüket. A megkérdezettek 67 százaléka nemmel szavazna.

A népszavazás fontosságáról azonban ellentmondásos eredmények születtek: a választók kétharmada (68 százalék) szerint semmiképp nem lesz kényszer-betelepítés, mert az embereket nem lehet kényszeríteni arra, hogy oda költözzenek ahova nem akarnak, a válaszadók több mint fele (52 százalék) szerint pedig az ügy népszavazás nélkül is megoldható, így felesleges erre költeni. 57 százalék egyetért azzal az állítással, hogy a kormány az emberek félelmeire épít.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.