Bejegyzett élettársi kapcsolat: házasság helyett vita

Az azonos nemű párok súlyos joghátrányokat szenvednek el Magyarországon - Gusztos Péter (SZDSZ), az emberi jogi bizottság tagja ezért is tart szükségesnek törvényalkotást, továbbá azért is, mert az Alkotmánybíróság szerint is kötelessége a jogalkotónak a házassághoz hasonló jogállás megteremtése.

Melegfesztivál
Melegfesztivál

Gusztos annak a törvényjavaslatnak a parlamenti vitájában beszélt erről, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozná, s amelyet az Alkotmánybíróság (Ab) részben alkotmányellenesnek nyilvánított, ezért visszadobott az Országgyűlésnek.

Avarkeszi Dezső igazságyügyi államtitkár elmondta: az angol és a német gyakorlathoz hasonlóak az azonos neműek számára bejegyzett élettársi kapcsolat most beterjesztett szabályai. Az Ab 2008 decemberi döntése szerint a házasság alkotmányos védelméből következik a különneműek számára bejegyzett élettársi kapcsolat alkotmányellenessége, ám az azonos neműekre mindez nem vonatkozik. Mi több, az Ab azt is kimondta, hogy miután az azonos neműek házasságot nem köthetnek, ezért a jogalkotónak kell gondoskodni számukra egy ahhoz hasonló jogállás megteremtéséről a jogegyenlőség és az emberi méltóság követelményének jegyében.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az azonos neműek partnerkapcsolatának elismerése a legtöbb európai országban elfogadott, több országban pedig még a házasság is nyitva áll előttük. A most javasolt szabályozásban a házassághoz képest különbség például, hogy az azonos nemű bejegyzett élettársak közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket.

Ékes Ilona (Fidesz) a bizottság kisebbségi véleményt ismertetve elmondta: azért nem tartják általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot, mert a bejegyzett élettársi kapcsolatot mint családjogi intézményt szabályozza.
"Az azonos neműek élettársi kapcsolatát nem tekintjük családnak, bár maximálisan tiszteletben tartjuk" - hangsúlyozta az ellenzéki képviselő, aki szerint az például jogos igény, hogy az azonos nemű párok igazolhassák hozzátartozói minőségüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.