Ultimátumra ultimátum: beintett Lázárnak az Erste Bank

Nem akar osztozni az árfolyam-ingadozásból fakadó veszteségen a hódmezővásárhelyi önkormányzattal az Erste Bank. Lázár János polgármester szerint a pénzintézet visszaél az erőfölényével, és meg akarja sarcolni a vásárhelyieket. A fideszes városvezető azt ígéri: a csütörtöki testületi ülésen egy most még titkos javaslattal rukkol majd elő az ügyben.

Csak akkor lett volna hajlandó változtatni az Erste Bank a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvényszerződés feltételein, ha Hódmezővásárhely önkormányzata egy összegben visszavált 10 milliárd forint értékű kötvényt – ezt a választ kapta december 29-én írt levelére január 30-án a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Lázár János polgármester, a Fidesz frakcióvezetője ultimátumnak nevezte az Erste Bank levelét, mint ahogy sokan ultimátumnak nevezték a hódmezővásárhelyi önkormányzat általa és Korsós Ágnes jegyző által aláírt december végi levelét is.

Hódmezővásárhely vezetői abban a levélben azt írták: a város és az Erste Bank viszonyában eddig nem érvényesült a közös kockázatviselés elve. Felszólították az Erste Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Radovan Jelasityot, hogy 2012. január 30-áig közölje: mekkora terhet hajlandó átvállalni abból, amely a forint és a svájci frank árfolyamváltozásából eredően keletkezett, és jelenleg egyedül Hódmezővásárhely városát terheli.

Hódmezővásárhely 2011. december 31-éig összesen 2 milliárd 187 millió tőke- és 663 millió forintnyi kamattörlesztést fizetett be több banknak. Ennek részeként az Erste Banknak 2 millió 238 ezer svájci frank tőkét, valamint 1 millió 178 ezer svájci frank kamatot utalt át az önkormányzat az eredeti feltételek mellett – de tett egy jogfenntartó nyilatkozatot is, amelyben hangsúlyozta: nem ismeri el a teljes követelés jogszerűségét. Lázár bírósággal, illetve azzal fenyegette meg az Erste Bankot, hogy a Magyar Országgyűlésnél, illetve a kormánynál kezdeményezi „az ilyen és ehhez hasonló banki magatartások” hatékony eszközökkel való felülvizsgálatát és megszüntetését.

Az Európai Unió, a nemzetközi pénzvilág és a nemzetközi sajtó Magyarország-ellenes reakciói már a levél írásakor olyan erősek voltak, hogy Lázár fenyegetőzése olaj volt a tűzre. Azt sugallta ugyanis, hogy a Fidesz-többség a lakossági végtörlesztés mintájára törvénnyel próbálja belekényszeríteni a bankokat az önkormányzati kötvényadósságok feltételeinek megváltoztatásába. Az elmúlt egy hónapban a kormány visszavonulót fújt, ebbe már nem férne bele egy újabb törvény, amely az önkormányzati adósságkockázat megosztását kényszeríti ki.

Az Erste Bank a neki küldött kemény levélben megszabott utolsó napon válaszolt. Lázár János azonnal ultimátumnak minősítette Radovan Jelasity válaszát. Lázár arra hivatkozott, hogy az Erste Bank feltétele, hogy 10 milliárd forintot azonnal, egy összegben fizessenek ki, a teljes kötvényösszeg 10 éves törlesztésének felelne meg. Nincs olyan magyar önkormányzat, amely 10 milliárd forint szabadon felhasználható készpénzzel rendelkezik. A bank nyilvánvalóan visszaél erőfölényével a devizaárfolyam ingadozása miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyenge önkormányzattal szemben. Ugyanazt teszi, amit a lakáshiteleik megnövekvő törlesztőrészleteivel küzdő magyar polgárokkal tett – írta közleményében Lázár János. Hódmezővásárhelynek sem elmaradása, sem tartozása nincs a bank felé, mindezek ellenére a pénzintézet által adott ultimátum egyértelmű jelzés arra: a hódmezővásárhelyi polgárok közössége nem partner, hanem adós az Erste Bank számára, akit nem segíteni, hanem sarcolni kell. Hódmezővásárhelyen ugyanakkor a közalkalmazottak – vélhetőleg nem minden ráhatás nélkül – az elmúlt hónapban elvitték lakossági számláikat az Erste Bankból.

További kemény, de nem konkrét szavak kíséretében Lázár bejelentette: a hódmezővásárhelyi önkormányzat február 2-i ülésére soron kívüliséggel napirendre tűzte a témát, de egyelőre nem árulta el, milyen lépést javasol. A korábbiakhoz képest azonban figyelemre méltó, hogy a mostani közleményben nem beszélt arról, hogy az Országgyűlésnél kezdeményezi, hogy újabb törvényekkel rendszabályozzák meg a bankokat.

Erste bankfiók a Kossuth téren
Móricz Simon 2011.12.30. Digitális 2011. december 30. Erste bankfiók a Kossuth téren. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.