Beintett a pártelnökségnek a jobbikos városatya

Nem adja vissza a mandátumát Filó András, a Jobbik szentendrei önkormányzati képviselője, hiába szólította fel őt erre csütörtökön a pártja országos elnöksége. A szélsőséges ellenzéki párt vezetősége azt rótta a városatya szemére, hogy igennel voksolt Szentendre új – a Raiffeisen Bank által jelölt – alpolgármesterére. Filó úgy véli, csak önként mondhatna le a mandátumáról, ám semmi oka a távozásra, hiszen nem egy bankárt, hanem egy menedzsert ültettek a város vezetésébe.

Sajnálatos, hogy a Jobbik országos elnöksége a valós tények ismerete, illetve személyes meghallgatásom nélkül "büntet", csak azért, mert szentendrei képviselőként megszavaztam, hogy a városban egy menedzserszemléletű szakember legyen az új alpolgármester – közölte maga az érintett, Filó András a távirati irodával pénteken.

A képviselő arra a csütörtökön kiadott jobbikos közleményre reagált, mely szerint a párt elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy Szentendre külsős alpolgármesterét, Polányi Sándort a Raiffeisen Bank delegálta az önkormányzat teljes egyetértésével. A közlemény szerint mivel a Jobbik képviselője, Filó András is megválasztotta a bankárt, a párt országos elnöksége – álláspontjának bekérése után – egyhangú határozattal visszahívta mandátumából a képviselőt. A Jobbik ezen felül leváltotta őt a szentendrei alapszervezet éléről is, és az üggyel kapcsolatban etikai eljárást kezdeményezett.

Az ellenzéki párt szerint a szentendrei eset "egy súlyos precedense annak, hogyan válhatnak nehéz helyzetben levő településeink a bankok közvetlen alattvalóivá. Itt és most kell megálljt parancsolni ennek a folyamatnak, mielőtt még több településen, majd az egész országban meg nem valósul a nyílt bankokrácia" – fogalmazott közleményében a pártelnökség.

Filó András azt mondta az MTI-nek, hogy még semmiféle írásos tájékoztatást nem kapott a vele szembeni retorziókról, melyek kapcsán őt meg sem hallgatták. Hozzátette: bízik abban, hogy az elnökség a valós tények birtokában felül fogja bírálni döntését. A képviselő leszögezte, hogy ő, illetve képviselőtársai nem egy bankárra szavaztak, hanem egy átvilágító cég által javasolt menedzser-alpolgármesterre; voksa miatt tiszta a lelkiismerete.

Filó András – akit saját elmondása szerint a Jobbikon kívül a Szentendrei Nemzeti Konzervatív Kör segítette a kisváros képviselő-testületébe – úgy fogalmazott: "hajánál fogva előrángatott", az elmozdítását célzó ügyről van szó. Szerinte semmi ok nem volt arra, hogy egy országa és városa érdekében dogozó embert így bemocskoljanak. A képviselő hangsúlyozta: bár a Jobbik elnökségének lehet elmarasztaló véleménye, mandátuma csak önként való lemondással, illetve csak abban az esetben szűnhet meg, ha a helyi jobbikos listán utána következő négy ember közül valaki hajlandó a helyére ülni.

A szintén megkérdőjelezett helyi elnökségi tiszte kapcsán Filó András közölte, hogy jövő hét csütörtökre taggyűlést hív össze, mert kíváncsi másik delegálója, a nemzeti konzervatív kör véleményére is.

Dietz Ferenc, Szentendre fideszes polgármestere kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a helyi képviselő-testület egyhangú döntéssel, a város számláját vezető Raiffeisen Bankkal egyetértésben megválasztotta Polányi Sándort, a Herendi Porcelánmanufaktúra korábbi vezérigazgatóját a város külsős alpolgármesterének. Elmondta azt is: a városvezetés először a polgármesteri hivatalon belül szervezett csoport kezébe adta volna a feladatot, de a banknak az volt a véleménye, hogy az önkormányzatot, illetve a település valamennyi gazdálkodó egységét érintő pénzügyi és személyzeti átszervezés megtervezése s levezénylése szinte lehetetlen kizárólag belső erőforrások igénybevételével.

Polányi Sándor az MTI megkeresésére azt mondta, menedzserszemléletű, kiszámítható, stabil közpénzgazdálkodásra van szüksége Szentendrének, amiben egy avatott szakember segítsége mindenképpen jól jöhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.