A rendőrség, a titkosszolgálat és Toroczkaiék behatolása

Péntek reggel a BRFK közleményét olvasva egy pillanatra megállt bennem az ütő. Nemzeti ünnepünkön egy rendezvényről távozó csoportból többen behatoltak egy Szabadság téri épületbe, több pirotechnikai eszközt működésbe hoztak, személyi sérülést, anyagi kárt nem okoztak. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai még az este, éjszaka folyamán a felelős személyeket beazonosították, velük szemben szabálysértési eljárást kezdeményeznek”, zárul a közlemény.

Toroczkai ismét az MTV (volt) székházát vette célba

Te jó ég? Valakik megtámadták az amerikai nagykövetséget? Az nem lehet, a CNN már biztos beszámolt volna róla. Netán a Magyar Nemzeti Bankból akarta valaki kikölcsönözni a valutatartalékot az államadósság csökkentésére? Az MTV már elköltözött, a 2006-os ostrom újrajátszásának ott már nincs értelme. Maradt akkor a Bank Center.

Dejá vu-m volt. A Bank Center „ostromáról” ugyanis már csütörtök este beszámolt a teljes magyar média.

Az MTI csütörtök esti tudósítása szerint „több mint százan – köztük Toroczkai László – bementek a Bank Centerbe. Ott összevitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület. Ekkor többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, majd távoztak az épületből. A rendőrök körbevették a Bank Centert”.

A tudósítás így folytatódik: „A demonstrálók – miután elhagyták az épületet – átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz”. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője a székház egyik pillérjén tartott beszédében azt mondta: azzal, hogy „betörtünk” a Bank Center épületébe, „a világon egyedülálló és példátlan módon megaláztuk a világhatalomra törő IMF-et”, majd további ellenállásra és harcra biztatta híveit.

A távirati iroda munkatársa – a fotók alapján jegyezzük meg, helyesen – a helyszínen elvégezte a munkát, amit a rendőrség estébe, éjszakába nyúlóan. Persze a rendőröknek nyilván nemcsak a vezért, hanem a Bank Centerbe vele együtt behatolók mindegyikét azonosítaniuk kellett, megértem, ha reggelig tartott. Bár az amerikai követség, a nemzeti bank és a Bank Center miatt (pár éve még az MTV székháza is ott volt) miatt ez az ország leginkább bekamerázott tere.

Itt aligha tehet meg bárki is akár csak egyetlen lépést is anélkül, hogy ne készülne róla felvétel legalább három kameraállásból.

Nem is az azonosítás lassúsága zavar engem. Sokkal inkább az, hogy ha már a rendőrség egyszer bekerítette a Bank Centert, Toroczkaiék hogy a rákban tudtak átmenni az MTV egykori székháza elé? S ha már ott voltak, miért nem fogdosták össze ott őket? Ja, ott sokan voltak, s még kiderült volna, hogy a mostani kormány alatt sem megy jobban az utcán randalírozó (pardon: a világhatalomra törő IMF-et egyedülálló módon megalázó) csoportok leszerelése?

Toroczkaiék 2006-os székházostroma után sokan feltették a kérdés: nem kellett volna az efféle gyújtogatásra is hajlamos szélsőségeseket a titkosszolgálatnak szemmel tartani? A kérdés most újfent jogos. Bár a válasz (mármint, hogy megfigyelik-e őket vagy sem) államtitok, gondolkodni azért szabad. Ha megfigyelték őket, rossz munkát végzett az Alkotmányvédelmi Hivatal. Ha nem, akkor pláne, hiszen ennyi erővel Toroczkai csapata akár a kormánynak rendre ellenszegülő nemzeti bankot vagy a kormányt bíráló amerikai nagykövetasszony főhadiszállását is támadhatta volna.

Nem a titkosszolgálaton múlt...

Nem értem, miért ködösít a BRFK. Miért nem nevezték meg a megtámadott épületet, és mi tartott több mint tizenkét óra hosszat a végül kiadott semmitmondó közlemény megírásában? Talán meg kell kérdezni a felsőbbségektől, hogy kormányzati kommunikációs szempontból megtörtént-e az eset, s ha igen, akkor mit szóljon hozzá a rendőrség?

Végül is: a bankellenesség a kormánynak tetsző magatartás is lehet akár, akkor pedig nem szabad elkapkodni a „felelősök” és a résztvevők azonosítását. Másfelől viszont, ha már egyszer a kormányfő megígérte, hogy itt rend lesz, akkor mégsem járja, hogy egyesek petárdákat robbantgatnak a Bank Centerben...

Nem kellene inkább a rendőrségnek politikai megfontolásoktól mentesen dolgoznia? Vagy ilyen az, amikor politikai befolyásolástól mentesen tájékoztatnak?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.