Becsukják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat?

Minden érdemi hatáskört elvett a Fidesz-KDNP az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

A Magyar Közlönyben megjelent egészségügyi salátatörvény ugyanis a kabinetet, egészen pontosan az egészségügyért (is) felelős minisztert hatalmazza fel – a többi között – az állami járó- és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények finanszírozási szerződéseinek megkötésére és tartalmuk meghatározására – adta hírül a Népszava.

Ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg, miközben az OEP által kidolgozott egyéb szabályozásokat, amelyek az egészségbiztosítási rendszer és az Egészségügyi Alap működését hivatottak biztosítani, már 2011 vége óta jóvá kell hagynia a minisztériumnak.

Lényegében tehát kiüresítették a választási kampányban még megerősíteni tervezett OEP-et, melynek ma már a léte is kérdéses. 

A társadalombiztosító megszüntetése már korábban is felmerült, hiszen a kormányváltást követően a Fidesz nekilátott az OEP szervezeti rendszerének szétbombázásához, s – a közigazgatási reform keretén belül – regionális és helyi hivatalait megszüntették, a megyei kormányhivatalokba integrálták, feladat- és hatásköreikkel együtt. Márpedig a szervezet sorsa egyértelműen összefügg a társadalombiztosítás (tb) jövőjével, hiszen az alkotmányozás során a tb jogintézményét is feledésre ítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.