Becsődölhetnek a tömegközlekedési cégek

Debrecen 526 millió forintot, Miskolc 529 milliót, Szeged 501 milliót, Pécs 238 milliót, Kaposvár pedig 77 millió veszített a normatíva megszűnésével - ezt állítják szocialista és fideszes polgármesterek, akik a kormánytól kérnek segítséget.

Nyár végére csődbe mehetnek a tömegközlekedési cégek, ha a kormány nem talál megoldást a helyi közösségi közlekedés támogatására, ezt állítják egybehangzóan nagyvárosi szocialista és fideszes polgármesterek, akik levelet írtak Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek - írja mai számában a szegedi Délmagyarország.

A lap szerint Botka László szegedi polgármester már februárban elmondta, hogy Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével és Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével lobbizik a kormánynál, hogy idén is megkapják a nagyvárosok a tömegközlekedési normatívát. Január elsejétől ugyanis elvonta a kormány a nagyvárosok önkormányzataitól a helyi közösségi közlekedés normatív támogatását.

Az újság információja szerint nemrégiben a fideszes Kósa Lajos, Debrecen, Kriza Ákos, Miskolc, Páva Zsolt, Pécs, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és a szocialista Botka László levélben fordult az ügyben Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez.

Levelükben egyebek mellett azt írják, hogy a vidéki települések, különösen a nagyobb városok közlekedési közszolgáltatásának biztosítása ma az élhető város egyik fontos alapfeltétele, és az Európai Unió elvárása. „Azonban az állami kompenzáció folyamatos szűkítése, majd a normatív támogatás – átmenet nélküli – megszűnése a települési önkormányzatokat szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a közösségi közlekedés fenntartását illetően" – áll a levélben.

Debrecen 526 millió forintot, Miskolc 529 milliót, Szeged 501 milliót, Pécs 238 milliót, Kaposvár pedig 77 millió veszített a normatíva megszűnésével. A polgármesterek számítása szerint 2006 óta a szociálpolitikai menetdíjkedvezmények változatlanul hagyása és az ingyenes utazások miatt keletkező bevételkiesés Debrecennél 921, Szegednél 906, Miskolcnál 644, Pécsnél 608, Kaposvárnál pedig 131 millió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.