Becsapódás előtt az 'idegen bolygó'?

– A következő hónapig még csak-csak elműködünk valahogy, de hogy utána mi lesz, azt nem tudni – közölte érdeklődésünkre Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere, aki szerint ismét a tavaly őszi állapotokhoz hasonló krízishelyzet fenyegeti a várost, csakhogy idén jóval nagyobb az esélye a csődnek.

2011 novemberében napokig leállt a közétkeztetés és a közvilágítás a Duna-parti városban, miután a szolgáltató cégek csak így tudtak kellő nyomást gyakorolni az önkormányzatra. A költségvetési átcsoportosítással a tartozások egy részét sikerült törleszteni (újra jutott meleg étel az iskolásoknak, visszacsavarták az égőket az utcai lámpákba), de idén a büdzsé átszabása már nem segít.

Az önkormányzat számláján nincs pénz. Pontosabban: jelenleg 53 millió forint van rajta, ami a városüzemeltetési kiadások miatt néhány héten belül elfogy. Tétényi Éva tájékoztatása szerint szeptemberben fizetésképtelenné válnak. Pedig a következő hónapban az iparűzésiadó-befizetésekből 1,2 milliárd forint folyik be a kasszába.

– Ehhez az összeghez azonban nem férünk hozzá – magyarázza a polgármester. – Először is a következő hónapban az adósságrendezési eljárás keretében egymilliárd forintot kell átutalnunk a hitelezőknek, de esedékessé válik az a 400 millió forintos inkasszó is, amelyre az Országgyűlés adott törvényi felhatalmazást a kormánynak az állam által átvett oktatási intézmények működtetésére. A saját fenntartású intézményeinkre és a közfeladatokra havi 120 millió forint kell, továbbá negyedévente közel 200 millió forint hitelkamatot fizetünk a bankoknak is. Szeptemberben több százmillióval kerülhetünk mínuszba.

Tétényi szerint segítség nélkül elkerülhetetlen a csőd.

Hónapok óta intenzív tárgyalásokat folytat a hitelezőkkel az adósságrendezés keretében rögzített kifizetések átütemezéséről, s rendszeresen konzultál a minisztériumokkal is az inkasszó felfüggesztéséről. Mint ismert, a magyar állam tavaly decemberben 12 esztergomi intézményt vett át az önkormányzattól, ám a működtetés idei költségeihez 1,1 milliárd forintos hozzájárulást követel a várostól. Mivel ennek kifizetésére az inkasszó látszott az egyetlen valós lehetőségnek, a kormány javaslatára az elvonást tavasszal törvénybe iktatta a parlament. A polgármester 50 százalék esélyt lát arra, hogy sikerül megegyeznie a kabinet képviselőivel az inkasszó szeptemberben esedékes 400 milliós részletének eltörléséről vagy elhalasztásáról.

– Ezenkívül pénzhez juthatnánk az önkormányzati tulajdonú Strigonium Zrt. átszervezéséből is – állítja Tétényi Éva. –A közszolgáltatásokat végző cégeket egy nonprofit részlegbe vonhatnánk, a kétmilliárd forintos ingatlan vagyon hasznosításával pedig új forrásokhoz juthatnánk. Az átalakításhoz a fideszes többségű testület támogatása is szükséges, ám erre aligha van esély, hiszen a Strigonium Zrt.-t a polgármester szerint a kormánypártokhoz kötődő személyek irányítják.

Steindl Balázs, a Fidesz esztergomi frakcióvezetője szerint a polgármester most is csak „látványpolitizál”, ezért kezdett a háttérben a Fidesz-frakció is tárgyalásokat a kabinettel.

Zoltai Dániel, a megbeszéléseket vezető fideszes képviselő kérdésünkre azt mondta, az egyeztetések részleteiről csak akkor tájékoztatják a közvéleményt, ha már sikerült megállapodniuk. Annyit elárult: szeretnék például elérni, hogy az állam az intézmények működtetéséhez követelt hozzájárulásba számítsa be azt a több milliárd forintot, amit a város az elmúlt években az átadott ingatlanok fejlesztésére költött.

Tétényi Éva úgy véli: kizárólag politikai kérdés, hogy megmenekülnek-e a csődtől.

– A kormánypártoknak sem érdekük, hogy a város összeomoljon – véli a polgármester. –Persze korántsem biztos, hogy érvényesülhetnek a józan ész szabályai. Az elmúlt két év tapasztalatai szerint olyan, mintha Esztergom nem is Magyarországon, hanem egy másik bolygón lenne. 

Visszacsavarják az égőket
Visszacsavarják az égőket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.