Bebetonozott vagy kirúgható főtisztviselők?

A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok 479, hat évre kinevezett államigazgatási vezetőt hagynak örökül a következő kabinetre; ez derül ki 14 tárca válaszából, melyet a fideszes Répássy Róbert írásbeli kérdésére adtak.

Az Országgyűlés honlapján olvasható adatok szerint Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója január 11-én minden minisztérium vezetőjének ugyanazt az írásbeli kérdést tette fel: hány köztisztviselőnek van jelenleg hat évre szóló vezetői megbízása a miniszter által felügyelt hivatalban; mikor jár le ezen köztisztviselők vezetői megbízatása? A minisztérium felügyelete alá tartozó központi államigazgatási szerveknél, valamint ezek területi és helyi szerveinél hány köztisztviselőnek van hat évre szóló vezetői megbízása; mikor jár le az ő vezetői megbízásuk? - firtatta még.

Az ellenzéki politikus egy, a Gyurcsány-kormány alatt elfogadott, 2007. július 15-én hatályba lépett, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításra hivatkozott a kérdésében. E szerint a központi államigazgatási szervek, valamint területi és helyi szerveik, továbbá a minisztérium főosztályának vezetésére adott kinevezés, megbízás - ha törvény eltérően nem rendelkezik - hat évre szól.

A 14 miniszteri válasz - amely szintén olvasható a parlamenti honlapon - határidőre megérkezett. Ezek összesítéséből kiderül: a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok összesen 479 vezető köztisztviselőt neveztek ki; közülük 297-nek 2013-ban, 96-nak 2014-ben, 76-nak 2015-ben, kettőnek pedig 2016-ban jár le a vezetői megbízása. A miniszterek válaszleveleikben leszögezték: a hatéves kinevezés a közigazgatás szakmai stabilitásának megerősítését szolgálja, az semmiképpen nem tekinthető "bebetonozásnak".

Hozzátették azt is, hogy ha egy hat évre kinevezett vagy megbízott vezető rosszul végzi a munkáját, a vezetői kinevezése vagy megbízása visszavonható. "Kétségtelen, hogy ez a törvényi rendelkezés akadályát képezi annak, hogy a közigazgatási szakemberek körében politikai tisztogatást letessen végezni, lehetővé teszi azonban azt, hogy a munkáját szakmailag rosszul végző vezetőktől meg lehessen válni" - teszik hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.