Be kell zárni az iskolákat az új vírus miatt?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint hatékony az iskolák bezárása – különösen a járvány kezdetén –, de sokba kerülhet. Vizsgálni kell, megéri-e.

Az iskolák bezárása az új típusú influenza terjedése elleni védekezésként különösen a járvány elején hatékony, mielőtt a lakosság egy százalékát megfertőzi a betegséget okozó H1N1 vírus - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete Genfben kiadott közleményében nem tett általános ajánlásokat arra nézve, hogy mikor zárják be az iskolákat, mert a járványügyi helyzet mindenhol eltérő. Hangsúlyozta azonban, hogy az iskolabezárás időzítésének döntő jelentősége van: a járvány legelején bizonyul a leghatékonyabb védekezési módszernek, ideális esetben akkor, amikor még a lakosság kevesebb mint egy százalékát fertőzte meg a H1N1 vírus.

Ez azt eredményezheti a WHO szerint, hogy 30-50 százalékkal kevesebb ember szorul orvosi kezelésre a járvány tetőpontján, s talán segíthet megelőzni a kórházak túlzsúfoltságát. A szervezet mindazonáltal felhívta a figyelmet, hogy az iskolák bezárása nem csökkenti a fertőzések számát, csupán lassítja a járvány terjedését.

A WHO figyelmeztetett a tanintézmények bezárásának magas gazdasági és társadalmi árára, s ennek kapcsán az iskolabezárás előnyeinek és hátrányainak gondos mérlegelésére is. Számítások szerint ha bezárják az iskolákat, a munkaerő - vagyis a szülők - 16 százaléka marad távol munkahelyétől a szokásos hiányzásokon és a megbetegedett munkavállalókon felül.

Ráadásul akadályozhatja az egészségügyi ellátást is, mert az orvosok és nővérek sok esetben maguk is iskolás korú gyermekek szülői (vagyis kénytelenek lennének beteg csemetéikkel otthon maradni).

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.