Be kell engedni a segítő kutyákat a boltokba

Bevásárlóközpontokba, üzletekbe, piacra, egészségügyi intézményekbe is be kell engedni a segítő, például vakvezető kutyákat - áll egy friss rendeletben.

A rendelet Európában egyedülálló módon egységessé tette a segítő kutyák vizsgáztatásának szabályait, a segítő kutyákkal és gazdáikkal szemben támasztott követelményeket. Ezzel biztosítja a közterületeken, közszolgáltatások területén, a közösségi közlekedésben alkalmazott kutyák használati minőségét és megbízhatóságát. A segítő kutyák kiképzését 2006 óta pályázati úton támogatják, akkor 15 millió forinttal, 2007-ben Európai Szociális Alap pályázatának révén 20 millió forinttal, 2008-ban szintén az ESZA-nak köszönhetően 40 millió forinttal, 2009-ben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) pályázatának elnyerésével pedig 123 millió forinttal - mondta el Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Egy segítõ kutya.  Kutyabemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak az egyik budapesti bevásárlóközpontban Korózs Lajos, az Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára részvételével, aki ismertette a most megjelent segítõ kutya kiképzésé

A rendelet üzenete, hogy minden közszolgáltatási területre, egyebek mellett bevásárlóközpontokba, üzletekbe, piacra, egészségügyi intézményekbe be kell engedni a hámmal és jelvénnyel ellátott segítő kutyákat - mondta el Kemény Péter, az SZMM fogyatékosságügyi és rehabilitációs főosztályának helyettese. Amennyiben valahonnan kitiltják a segítő kutyát, polgári peres úton lehet érvényt szerezni a rendeletben foglaltaknak - hangsúlyozta.

A vakvezető-, jelző-, rohamsegítő-, személyi segítő és terápiás kutyákat egységesen segítő kutyáknak nevezik. A jogszabály a segítő kutya alkalmazásának jogát deklarálja, előírva egyebek mellett a közszolgáltatás, a közforgalmú tömegközlekedési eszköz fenntartója, üzemeltetője számára az állat és gazdája szabad hozzáférésének biztosítását.
A jogszabály hatályba lépésével azonosíthatóvá válnak a segítő kutyák, szabályozottá válik a vizsgáztatás rendje, egységessé válik a kutyák képességeivel szembeni elvárások rendszere, ezáltal javul az átadott segítő ebek minősége, tisztul a használatukkal kapcsolatos feltételek rendszere.

A szabályozás garanciát jelent a fogyatékossággal élőknek, hogy a vásárolt kutyák a baleset- és életveszélyes helyzetek elkerülésében segítséget tudnak nyújtani számukra, ugyanakkor garanciát jelent a közszolgáltatások fenntartói, üzemeltetői számára is. A segítő kutyák kiképzését az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott habilitációs kutyakiképzőszakot végzett szakemberek végezhetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.