Bazári botrány: nem a Népszabadság lógatta gödörbe a munkást

Nem keresték meg a Népszabadság fotósát a munkaügyi ellenőrök, amikor azt vizsgálták, miként készült olyan fotó a Várkert Bazár építése során, amely „extrém helyzetben” ábrázolja az ott dolgozókat: ketten lógatnak egy harmadik embert egy gödörbe.
Teknős Miklós / Népszabadság

Hazugsággal vádolta meg a Népszabadság fotósát a Budapest Fővárosi Kormányhivatal. A hivatal a Vastagbőr blog kérdésére reagált - az újságíró arról érdeklődött, szabályosnak minősítették-e az építkezést azt követően, hogy lapunk szeptember 2-án közölte Teknős Miklós képét, amelyen két munkás egy harmadikat lógat egy frissen ásott gödörbe.

A munkaügyi hatóság vizsgálata azt állapította meg, hogy a fotós kérte minderre a munkásokat. Szivák Bernadett, a kormányhivatal sajtófőnöke azt közölte a Vastagbőrrel, hogy a kérdés kapcsán szeptember 4-én tartott ellenőrzésen a felügyelők a fényképen található két munkavállalót is meghallgatták, és a tanúk nyilatkozatai alapján szerintük „kijelenthető”, hogy a fénykép egy fotós kérésére készült. A válasz így folytatódik: „Az ellenőrzésen készült jegyzőkönyv tanúsága szerint ismeretlen férfi jelent meg a munkaterületen fényképezőgéppel, és a kivitelezést végző dolgozókkal megbeszélte, hogy magáncélra szeretné készíteni a fotót, és kifejezetten „extrém helyzet” ábrázolása a célja. A fejjel gödörbe lógatott személy testi épségének veszélyeztetése ennek a felelőtlen kérésnek a következménye volt, és nem valós munkavégzési helyzetből adódott."

Munkatársunkat az ügyben a Budapest Fővárosi Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége nem kereste meg. Szerkesztőségünktől nem kérték el a sorozatot sem, amelyből kiderül, hogy kollégánk valóban egy munkafolyamatot örökített meg. 

Nem én állítottam be a képet, a történteket dokumentáltam. A munkások gyorsan akartak végezni, láthatóan sürgette őket az idő. Így aztán nem foglalkoztak a munkagödör szélesítésével, hanem egy szűk résen át próbáltak szerelni, meglehetősen hosszú időn át – mondta el Teknős Miklós. Szerinte érthető, hogy a dolgozók nem szeretnék kockáztatni az állásukat sem azzal, hogy csúsznak a határidőkkel, sem pedig azzal, hogy beismerik, a sietség milyen szabályok megszegésére késztette őket.

Teknős Miklós hangsúlyozta: a fotózás során közölte, hogy a Népszabadságnak dolgozik, a munkások tudták, hogy megjelenhet a róluk készült felvétel.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.