Bayertől akkor sem fogják visszakérni a lovagkeresztet, ha mindenki más visszaküldi

Lehet, hogy végén Bayer Zsolt lesz az egyetlen lovagkereszt-tulajdonos, mert a köztársasági elnök még akkor sem fogja visszakérni tőle az elismerést, ha netán az összes többi kitüntetett visszaküldené miatta a sajátját.

A kérdés egyik felelőse, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már a nemi erőszak miatt távozott úszó szövetségi kapitány, Kiss László botrányának a kitörése után közölte, hogy állami kitüntetéseket nem lehet visszavonni. A Jobbik törvénymódosítást kezdeményezett, amely kimondta volna, hogy az állami kitüntetést vissza kell vonni akkor, ha az elismerésben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélte.  

Semjén szerint viszont minden kormánynak az általa odaítélt állami elismerésekért vállalnia kell a felelősséget. „Nem helyes a visszavonás, mert akkor soha nem lesz vége a folyamatnak, és a különböző kormányok elkezdik értékelni ki az, aki visszamenőleg morálisan méltó az elismerésre, és ki az, aki nem” - mondta akkor a miniszterelnök helyettese.

Bayer lovagkeresztje miatt eddig több mint negyven közéleti személyiség adta vissza a maga kitüntetését, köztük Kaltenbach Jenő, Erdélyi Ágnes és Heisler András is

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.