Bárándy szerint elferdítették a nyilatkozatát alkotmány-ügyben

Kiforgatták és elferdítették az alkotmányozásról szóló nyilatkozatát - ezt állítja lapunknaK Bárándy Gergely. A szocialista politikus szerint az MSZP-nek az alkotmányozó nemzetgyűlés illegitim formájában nem kell részt venni.

Bárándy Gergely
A cél, hogy az „érintettek” ne halogathassák a végtelenségig párttagságuk felfüggesztését

Egy, több héttel korábban adott nyilatkozat okozott „zavart" a szocialista oldalon alkotmány-ügyben; Bárándy Gergely MSZP-s képviselő ugyanis egy internetes bloginterjúban azt mondta: a szocialisták részt fognak venni az új alkotmány parlamenti vitájában - legalábbis így interpretálta az elhangzottakat a Magyar Távirati Iroda. Ez viszont élesen szembemegy az MSZP által eddig képviselt állásponttal, Mesterházy Attila pártelnök épp a Népszabadságnak nyilatkozva tette egyértelművé nemrég: a baloldali ellenzéki párt nem vesz részt a „Fidesz pártalkotmányának" megalkotásában.

Bárándy Gergely lapunk megkeresésére hangsúlyozta: az idézett interjút több héttel korábban adta az idézett internetes blogoldalnak, amikor még „remény mutatkozott arra", hogy az alkotmányozási folyamatban az ellenzéki oldal is érdemi szerephez juthat egy normális parlamenti vitában.

„Amikor az interjút adtam, még szó sem volt arról, hogy alkotmányozó nemzetgyűléssé fog átalakulni a Parlament. Ez utóbbi ugyanis egyszerűen nem lehetséges. Ennek az intézménynek formai követelményei vannak, például, hogy eleve így hívják össze. Személyes álláspontom, hogy az MSZP egy korrekt parlamenti vitában részt kell vegyen, de azzal is egyetértek, hogy egy illegitim fórumon bizonyosan nem" - fogalmazott lapunknak Bárándy Gergely.

A politikus hozzátette: az interjúban mindössze azt állította, hogy bár hivatalos frakcióálláspont nem volt és nincs is, a képviselőcsoportban - a nyilatkozat idején - többségi álláspont volt, hogy részt kell venni a parlamenti vitában. „Most is úgy gondolom, hogy ha normális parlamenti működésről van szó, akkor több érv szól amellett, hogy részt kell vennünk benne. De ma már nem erről van szó és az akkor nekem feltett kérdés sem erre vonatkozott. Sajnálom, hogy szavaimat kiforgatták. Nincs sem szembenállás, sem törésvonal a párton belül" - tette hozzá lapunknak Bárándy.

A szocialista politikus kiemelte még, hogy a Magyar Távirati Iroda szerinte erősen elferdítve közölte az ezzel kapcsolatos híradást. Tény, hogy az MTI által kiadott hírben ez szerepelt: „az MSZP parlamenti frakciója, annak ellenére, hogy az alkotmányozás eddigi folyamatából kivonult, rész vesz az új alkotmány országgyűlési vitájában - derül ki Bárándy Gergely szocialista képviselő nyilatkozatából".

Ehhez képest Bárándy az idézett interjúban mindössze annyit mondott: „(...) komolytalannak éreztük az alkotmányozás folyamatát, úgy ítéltük meg, hogy abban részt vennünk nem szabad. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kívánunk részt venni a parlamenti vitában. Ott már nem egy dokumentum kidolgozásáról lesz szó, hanem a dokumentum kritikájáról. Jelenleg ezt az álláspontot képviseli a frakciónk, és őszintén remélem, hogy ebben nem is fog megváltozni a véleménye."

Bárándy Gergely elmondása szerint többször kérte az MTI-tudósítóját a kiadott hír megjelenése után, hogy pontosítsák a benne szereplő szöveget, a szocialista képviselő szerint azonban erre a nemzeti hírügynökség munkatársa nem volt hajlandó. „Politikai pályafutásom alatt először fordul elő, hogy az MTI velem kapcsolatos híradásokat a valóságtól elferdítve közöl" - tette hozzá a parlamenti képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.