Bárándy: nem működtem együtt, de időnként megkerestek

Unokatestvérével egy hajón ünnepelte a születésnapját Bárándy György ügyvéd Nagy Imre újratemetésekor. Az 1956-os Intézet szerint az ügyvéd együttműködött az állambiztonsággal, és aznapra 'hálózati feladatot' kapott. Bárándy állítja, nem működött együtt, bár néha megkeresték 'ezzel-azzal'.

Születésnapját ünnepelte unokatestvérével egy hajón Bárándy György ügyvéd Nagy Imre és társainak újratemetésekor. Az ügyvédről csütörtökön hozta nyilvánosságra az 1956-os Intézet, hogy diplomácia vonalon dolgozott az állambiztonsággal együttműködve, és évtizedes múltja volt a szolgálatnál.

Őt - több, június 16-án is használt hálózati személlyel együtt - 1989. október 23-a operatív biztosításának előkészítésekor is feladattal látták el. Azt a feladatot kapta, hogy az állambiztonsági szervek által meghatározott koncepciót sugallja ismerőseinek, a francia nagykövetnek és a katonai attasénak.

Az ügyvéd a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy ez egy 60 évvel ezelőtt kezdődött történet: "az állambiztonságiak elbeszélgettek velem, és rá akartak venni erre-arra. Fél év múlva Kistarcsára internáltak, két évet töltöttem itt, majd miután Nagy Imre feloszlatta a tábort, három évig krumplit zsákoltam a csarnokban. 1956-ban jegyeztek vissza az ügyvédi kamarába. Később, többi közt francia, német, belga és holland embereknek voltam a jogtanácsosa, őket különböző eljárásokban kellett képviselnem".

Bárándy György hozzátette, hogy "nem sugalltam semmit, mit tudtam volna sugallni én egy katonai attasénak? Az újratemetés napján egy hajón ünnepeltem a születésnapomat unokatestvéremmel, aki szintén 1919-ben született, és három hónap korkülönbség van köztünk".

Az ügyvéd azt állítja, nem működött együtt az állambiztonsággal, de azt nem tagadja, hogy néha megkeresték "ezzel vagy azzal". Egy példát is említett: "a francia nagykövet megkért, hogy kérdezzem meg, mi van az egyházügyi hivatalban, mit csinálnak ott. Átmentem hozzájuk, és megkérdeztem, hogy mi van náluk, és elmondtam, hogy a francia nagykövet érdeklődik. A kérdésre adott válasszal visszatértem a francia nagykövethez".

Az 1956-os Intézet honlapjáról letölthető adatok szerint Bárándy György a III/II-3-b alosztály hálózati személye volt. Bokor Péter fedőnéven tartották nyilván. Bárándy György 1960 augusztusában beszámolt korábbi ügynöki tevékenységéről, ebben azt írja, hogy Sármány József őrnagy szervezte be a katonapolitikai osztályhoz (Katpol), azzal kecsegtetve, hogy Ausztriában kap munkát. Salzburgba ment, ahol feladatának megfelelően az ismerőseiről, és a köztük lévő CIC-ügynökökről végzett felderítést. Munkájáért pénzt kapott.

1949-ben a Katpol vezetőjét kivégezték, Bárándy György tartótisztjét pedig letartóztatták. Az ügyvédet ezután internálták Kistarcsára. Munkadossziéja végén Vásárhelyi György, az ügyvéd tartótisztje azt írta: "Az ügynök múltjában több tisztázatlan probléma volt, konkrét ügyben 1962-ig nem foglalkoztattuk. Hangulatjelentései többé-kevésbé értékesek voltak, az általunk meghatározott személyeket minden esetben felkereste. Jelentéseit ellenőriztük, ennek alapján megállapítást nyert, hogy az ügynök nem dezinformált bennünket". 1968-ban a III/II-3. osztály, 1988 júliusában pedig a BM III/II-3-b. alosztály foglalkoztatta. (A III/II-3. osztály feladata - az USA, NSZK, Ausztria kivételével - a többi európai NATO-ország és semleges államok hírszerzésével szembeni elhárítás volt. Az alosztály feladatai nem ismertek.)

Az 1956-os Intézet honlapján olvasható, hogy Nagy Imre és társai újratemetésének operatív előkészítésével kapcsolatban, "Bokor Péter" azt a feladatot kapta, hogy az állambiztonsági szervek által meghatározott koncepciót sugallja ismerőseinek, a francia nagykövetnek és a katonai attasénak. 1989. október 23-a operatív biztosításának előkészítésekor megbízták, hogy az állambiztonsági szervek operatív érdekeinek megfelelő lépéseket tegyen a francia nagykövetség, és ezen belül a francia hírszerző rezidentúra felé.

Az ügyvéd azt állítja, nem működött együtt az állambiztonsággal, de azt nem tagadja, hogy néha megkeresték
Az ügyvéd azt állítja, nem működött együtt az állambiztonsággal, de azt nem tagadja, hogy néha megkeresték "ezzel vagy azzal"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.