Baptistáké lesz a váci oktatás?

A következő tanévet akár már a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában kezdhetik el a váci oktatási intézmények.

Hétfőn a város KDNP-s polgármestere, Fördős Attila a város összes oktatási intézményének vezetőjét arról tájékoztatta, hogy a Baptista Oktatási Központ, illetve a Baptista Szeretetszolgálat átvenné az óvodák, az általános iskolák és a középiskolák fenntartását. Ez a kérés a városban több óvodát, öt általános iskolát, négy középiskolát, ezer pedagógust, többezer gyereket és felnőttet érint.

A helyi MSZP szerint a váltás nincs előkészítve, nincs idő a felkészülésre, s nincsenek válaszok például a következő kérdésekre: ha Vácott valamennyi iskola egyházi kezelésbe kerül, akkor azok a tanulni vágyók, akik nem akarnak felekezeti elvek szerint tanulni, ők hol tanulhatnak? Mi lesz azokkal a közalkalmazottakkal, akik nem akarnak hitéleti szempontok alapján dolgozni vagy más hitéleti elveket vallanak? Az új köznevelési törvény szerint az egyházi fenntartásba átvett intézmény pedagógiai programjába kötelezően beépítheti a vallási, világnézeti elkötelezettségének megfelelő ismereteket. A helyi tantervébe a fenntartó egyház tanításának megfelelő tartalmú hitoktatást építhet be. Azok a tanulók, akik nem kívánják ezt igénybe venni, velük mi lesz? A középiskolákba jelentkezők pedig augusztusban, szeptemberben szembesülnek azzal, hogy akaratuk ellenére egyházi iskolába kerültek?

Szalánczi Zoltán, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási igazgatója szerint még semmi sem dőlt el. Bár számukra roppant fontos a városvezetők támogatása és bizalma, de a Magyarországi Baptista Egyház állásfoglalása alapján csak azon intézmények fenntartó átvételéről lesz lehetőségük az érdemi tárgyalásokat megállapodással lezárni, ahol az alkalmazotti közösség 2/3-a, valamint a szülői közösség 2/3-a az átalakulás mellett foglal állást. Az elkövetkező hetekben felmérik, hogy az önkormányzati oktatási intézményekben van-e igény, szándék a váltásra. Az iskolát használók véleményének ellenében a szeretetszolgálat nem vesz át intézményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.