Bocsánatot kért egy ítélet miatt a bíró

Felelősségre vonatná Wellmann Györgyöt, a Kúria polgári kollégiumának vezető bíráját ügyvédek egy csoportja, és ennek érdekében levelet is írt a köztársasági elnöknek. A számonkérést azért kezdeményezték, mert Wellmann kvázi bocsánatot kért a Magyar Bankszövetségtől egy a Kúria saját tanácsa által hozott, devizahiteleseknek kedvező ítélet miatt – írja mai számában a Magyar Nemzet.
Wellmann György
lb.hu
A kollégiumvezető bíró április 11-én levélben válaszolt a Magyar Bankszövetség egy panaszos levelére, melyben az a Kúria egy banki adósoknak kedvező ítéletét kifogásolta. Wellmann válaszában azt írta a Bankszövetségnek, hogy a döntést nem tartja irányadónak, már le is vetette a Kúria honlapjáról és megígérte, hogy az érintett tanács a jövőben igazodni fog a Kúria ítélkezési gyakorlatához.

A több ezer devizahitelest képviselő ügyvédek emiatt panaszlevéllel fordultak Áder János köztársasági elnökhöz. Mint írják, ezzel a levéllel a bíró bizonyítékát adta annak, hogy nem pártatlan, és „maga biztosítja Magyarország polgárait arról, hogy bizonyos személyes érdekek mentén nem engedi a törvényeket s azok célját és szellemiségét a kúriai bírósági ítélkezésben érvényre juttatni”.

A levél azért is aggályos az ügyvédek szerint, mert a Kúria szabályai szerint konkrét ügyben hozott döntéssel kapcsolatban nem léphetett volna kapcsolatba egyetlen bíróságon kívüli személlyel vagy szervezettel sem. Egy személyben pedig nem rendelkezhet egy ítélet eltávolításáról a Kúria honlapjáról.

A lap megkérdezte a Kúria elnökét is, ő adott-e megbízást, hogy Wellmann így járjon el, de a szervezet csak rövid, kitérő választ adott, miszerint a Wellmann-levél „nincs hatással a Kúria jogegységi határozatai nyomán kialakult ítélkezési gyakorlatra”, és a levelet nem tartják irányadónak. Azaz elzárkóztak Wellmanntól, aki ellen tegnap civilek tüntettek a Kúria épülete előtt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.