Baltával esne a Corvinusnak a kormány?

"Vadabbnál vadabb elképzelések láttak napvilágot az elmúlt napokban a Corvinus Egyetem szétcincálásának lehetséges forgatókönyveiről, ezért világos beszédet várunk Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, akihez a hétfői parlamenti ülésen kérdést is intézünk az ügyben" - tette közzé az LMP. Az ellenzéki párt közleménye szerint ha a kormány folytatja a felsőoktatás szétdúlását, annak akár a nemzetközileg jegyzett egyetem is áldozatul eshet.

Az ország egyik legszínvonalasabb képzését nyújtó egyeteme, a Corvinus lehet a kormányzati megszorítások következő áldozata - legalábbis az LMP szerint. A párt két parlamenti képviselője - Karácsony Gergely és Osztolykán Ágnes - által jegyzett közlemény emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban vadabbnál vadabb elképzelések láttak napvilágot a budapesti Corvinus Egyetem szétcincálásának lehetséges forgatókönyveiről.

Az LMP-s politikusok emlékeztetnek arra, hogy egy évvel ezelőtt röppentek fel az első hírek az intézmény bezárásáról, ám a hangos tiltakozások miatt akkor visszatáncolt a tervtől a minisztérium. "A friss hírek azonban egy kiszivárgott minisztériumi koncepció alapján arról szólnak, hogy az tizenkét-tizenhárom  fejlesztési pólust  hoznának létre, és a Corvinus karait három ilyen pólushoz csapnák hozzá, ami a most még független intézmény jelenlegi működésének végét jelentené. Hallottunk ennél vadabb elképzelésekről is, amelyek szerint az egyetem diákjait és tanárait egyszerűen szétosztogatnák a többi egyetem között" - fogalmaz a közlemény.

Az ellenzéki képviselők szerint a koncepció ugyan a párhuzamos és felesleges kapacitások leépítéséről beszél, ám az eddigi oktatáspolitika alapján nyilvánvaló, hogy a kabinet a kapacitások általános csökkentésére törekszik. Ezt egyértelműen mutatja, hogy a felsőoktatásra szánt költségvetési kiadások GDP-arányos ráfordítása Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hivatalba lépése óta 17 százalékkal csökkent - emlékeztet a közlemény.

"Úgy látszik, nem volt elég az állami férőhelyszámok drasztikus csökkentése, a tandíjak kiterjesztése és megemelése. Nem volt elég, hogy a megszorítások következményeként ötödével csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. A kormány folytatja a felsőoktatás szétdúlását, amelynek akár a nemzetközileg jegyzett egyetem is áldozatul eshet. Az LMP bízik benne, hogy Réthelyi Miklós hétfőn egyértelmű és megnyugtató választ ad a párt kérdéseire" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.