Balsai rövidre zárná az egyeztetéseket

Egy honatya nem köteles vendégül látni az irodájában a szakszervezeteket - jelentette ki Balsai István, aki szerint ha egy törvénymódosítás kapcsán a kormánynak nem sikerül megállapodnia az érintettekkel, akkor a jövőben is egyéni képviselői indítványokkal fogják rövidre zárni az egyeztetéseket.

A kormánypártok az "idő szorítása miatt" visszatérnek ahhoz a gyakorlathoz, hogy főként egyéni módosító indítványok formájában terjesszék a parlament elé a legfontosabb jogszabályokat, így a sarkalatos törvényeket is - nyilatkozta a Hírszerzőnek Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az interjúban Balsai azt mondta, szó sincs "barkácsolásról", megalapozott szakmai előterjesztések kerülnek a Ház elé, hiszen az egyéni képviselői indítványok mögött is ott a szakmai háttér, a jogszabály-tervezetek végigmennek a kormányzati szakértői garnitúrán. Ugyanakkor Balsai is elismerte, hogy az ilyen indítványoknál nincs előírás az egyeztetésekre, ami persze fellazítja a jogalkotás rendjét.

Balasi István szerint a rendvédelmi dolgozóknak nem kell arculcsapásként felfogniuk, hogy miközben egyeztetéseket folytatnak a Belügyminisztériummal, addig egyéni indítványként - Lázár Jánossal közösen - beterjesztettek egy alkotmánymódosító javaslatot a nyugdíjakról. Balsai közölte: "Amennyiben ezeken az egyeztetéseken a siker reménye kecsegtetett volna az első egy-két forduló után, a kormány szerintem maradt volna a tárgyalásoknál, de én úgy tájékozódtam az utóbbi két hét híradásaiból, hogy a legcsekélyebb esély sincs a megegyezésre a belügyminiszter és a rendvédelmi szakszervezetek között. Eleve kudarcosnak láttam a megegyezésre való készséget."

A politikus megerősítette, hogy ha a kormány valamilyen témában nem lát esélyt a megegyezésre az érintettekkel, akkor egyéni módosító indítványokkal fogja keresztül vinni az akaratát. Balsai azonban ebben nem lát kivetnivalót. Amint az interjúban fogalmazott: "Magyarországon még mindig az a közfelfogás a parlamentarizmus kapcsán, hogy a parlamentet a kormány "eteti", a kormány látja el munkával, Ez külföldön egyáltalán nem így van: nagyon komoly törvényeket, az én szakmámba vágva például a büntető törvénykönyveket, képviselők dolgoznak ki, és visznek végig akár egy kétkamarás parlamentben is. Ezt is meg kell szokni: a képviselők által menedzselt törvények kétségtelenül nagyobb számban vannak az utóbbi időben, de ez nem ássa alá a parlamentarizmust, hanem éppen hogy erősíti."

Balsai hozzátette: az önálló indítványok esetében nincs olyan előírás, hogy a képviselőknek hatástanulmányt kellene készíteniük, mint ahogy arra sincs lehetőség, hogy a képviselői irodájukban vendégül lássák például a szakszervezeteket. "Ennek ellenére a képviselői előterjesztések nem meggondolatlan indítványok" - fogalmaz a Hírszerzőnek adott interjújában Balsai István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.