Balsai már úgy látja: a jogállam Gyurcsány alatt sem volt veszélyben

Az elmúlt időszak szerencsétlen politikája a jogállamiságot alapvetően nem veszélyeztette – nyilatkozta vasárnap Balsai István alkotmányjogász. Korábban politikusként még másként látta, s az előző kormányfők büntetőjogi felelősségre vonása mellett kardoskodott.

„Egyetértek a köztársasági elnökkel abban, hogy ma nagyobb, erősebb, egységesebb a nemzet, mint egy évvel ezelőtt volt” – nyilatkozta vasárnap Balsai István, a Fidesz szeptembertől alkotmánybíróként dolgozó korábbi politikusa.

Óriási jelentőségű Szent István alkotmányos működése, ő volt, aki a magyarságot erős szálakkal a keresztény Európához csatolta. Ha azóta írott alkotmányunk is van, a történeti alkotmányunk vele kezdődik - mondta Balsai István alkotmánybíró a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című reggeli műsorában. A Nyugathoz, Rómához való kapcsolódás emelte ki Magyarországot, ez volt a stabilitás egyetlen záloga - tette hozzá az alkotmánybíró.

Szent István törvényeire utalva Balsai megjegyezte: Magyarországon ma is nagyon fontos a közrend és a közbiztonság megszilárdítása, az elmúlt egy évben nagyon sok törvény és intézkedés született ennek érdekében. Hozzátette: zajlik a kormány eddigi tevékenységének értékelése, áttekintése, a mérleg megvonása.

Balsai az új alkotmányról szólva hangsúlyozta: az alaptörvény nagy feladat elé állítja az országgyűlést, hiszen januárig, az alkotmány hatályba lépéséig harminc olyan új törvényt – egyebek mellett az igazságszolgáltatással kapcsolatos sarkalatos törvényeket – kell megalkotni, amely a főbb társadalmi problémákra jelenthet megoldást.

Arra a felvetésre, hogy a jogállam megerősítése, helyreállítása szempontjából fontosnak tűnik, ha a társadalom lelkileg is érzi: nem marad következmények nélkül mindaz, ami az elmúlt évtizedben történt, s ennek feltételei adottak-e, Balsai igen óvatosan válaszolt. A kérdés nyilván a felelősségre vonásra utalt, de az alkotmánybíró – igen diplomatikusan – csak annyit mondott, hogy az igazságszolgáltatás a parlament által meghozott törvények alapján független és szilárd hatalmi ágként működik. Az elmúlt időszak szerencsétlen politikája pedig – tette hozzá – a jogállamiságot alapvetően nem veszélyeztette, bár számos réteg elszegényedéséhez vezetett.

A Balsaitól szokatlan visszafogottság oka nyilván az, hogy új funkciójában nem kívánt politikai jellegű nyilatkozatot tenni.

A volt képviselő egyébként korábban jókora vitát váltott ki például a 2006-os zavargások résztvevői ellen hozott ítéletek semmisségére vonatkozó jogszabálytervezet előterjesztésével, s maga is többször feszegette az előző kormány tagjainak büntetőjogi felelősségét. A helyzet pikantériája: a semmisségi törvény elleni beadvány az alkotmánybírák asztalán van.

Balsai István, immáron alkotmánybíró-jelöltként a parlament illetékes bizottságának ülésén
Alkotmánybíró-jelöltek, köztük Balsai István az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának ülésén. 2011.06.21. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.